Община След продължително обсъждане Столичният общински съвет одобри бюджета на София за 2005 година в размер на 467 милиона лева.

Против гласуваха съветниците от БСП и ДСБ, според които това е бюджет на "корпоративния джамбазлък и резултат от икономическото сговаряне на политическите партии".

С приетия бюджет концесионерите по чистотата ще получат с 5 милиона лева по-малко от първоначално предвидената сума или 48.5 милиона лева, информира БНР.
5-те милиона ще бъдат пренасочени за пакетирането и депонирането на отпадъците на сметището в Суходол.
Общинският съвет гласува обаче, че при доказана необходимост в края на годината на концесионерите ще бъдат дадени 3 милиона лева допълнително от допълнителните приходи в бюджета ще бъдат пренасочени и допълнителни средства.

4-те милиона лева, предвидени за довършване на Ротондата и площада пред Централна гара ще отидат за разширяване на ул. “Опълченска” и ремонт на улици извън центъра.
Цариградско шосе няма да бъде ремонтирано с общински пари.

Общинските съветници решиха още за преференциалните пътувания през тази година да се дадат допълнително 7 милиона лева от преизпълнението на бюджета. Сумата за тези пътувания е 48 милиона лева, посочва Дарик радио.

Увеличени бяха и средствата за озеленяване, за осветление, култура, отбрана и сигурност, младежки и спортни дейности.

Столичният кмет Стефан Софиянски заяви, че единствените му притеснения са свързани с парите за образование, но потвърди, че с приетия бюджет се решават проблемите с градския транспорт и строителството на метрото от "Булбанк" до “Интепред”.

Политическите групи в Общинския съвет взаимно се обвиниха в политически пазарлъци, като повториха позициите си от предишната дискусия по бюджета в Столичния общински съвет.