Около 170 млн. лева са годишните загуби от онлайн търговията. Това стана ясно от думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров по време на семинар със счетоводители и представители на бизнеса във Велико Търново, цитиран от "24 часа".

"Те не са загуби на НАП и на Министерство на финансите, а те са загуби на всички хора, след като не постъпят в бюджета и не могат и да бъдат разходвани за обществени цели", каза Бъчваров. 

Хакерските атаки над НАП продължават

Хакерските атаки над НАП продължават

Това стана ясно от изслушването на шефката на НАП Галя Димитрова пред ресорната комисия

По думите му данъчните вече следят продажбите в социалните мрежи и електронните сайтове през куриерските компании.

"Електронната търговия у нас е електронна само наполовина, за доставката се изисква куриер и плащането за нея е чрез наложен платеж. А ние имаме пълна и подробна информация за всички наложени платежи и в последните 4 г. сме направили хиляди порверки и ревизии и сме установили укрити приходи в размер над 300 млн. лв.", каза Бъчваров. 

Според него спорната Наредба Н - 18, която налага на търговците да въведат и да използват само лицензирания софтуер на приходната агенция, изсветлява онлайн бизнеса. Тя дава допълнителни гаранции на потребителите, защото те имат право да знаят кой стои зад определен уебсайт, коментира Бъчваров.

"Електронната търговия не е по-различна от офлайн търговията, но в последните 10 г. тя е била напълно сива територия, генерираща стотици милиони загуби за бюджета", заяви Росен Бъчваров.