Непредставянето на проекта на бюджет за 2018 година до момента и краткият срок за неговото обсъждане създават впечатление за липса на прозрачност относно проведената бюджетна процедура. Това се казва в становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Кратките срокове пречат да бъдат обсъдени ефективно параметрите на държавния бюджет и подкрепените от него политики. На базата на публикуваната есенна макроикономическа прогноза за 2017 година, от АИКБ предполагат основните макроикономическите показатели, които ще бъдат заложени в макрорамката на бюджет 2018.

Икономиката ни може да се увеличи до 4.2% до 2018 г.

Икономиката ни може да се увеличи до 4.2% до 2018 г.

Номинираха Милена Ангелова за вицепрезидент на СЕЕР

От Асоциацията на индустриалния капитал в България смятат, че българската икономика е възможно да нарасне през 2018 година между 3.8 и 4.2 %.

Прогнозираният ръст на БВП може да бъде постигнат, дори надхвърлен, ако правителството помогне да се реши въпроса с липсата на квалифицирани и производителни човешки ресурси. Планирането и ефективното изпълнение на адекватни мерки за активиране и включване в пазара на труда на неактивни и продължително безработни лица, както и облекчаване и улесняване на вноса на работна ръка от трети страни ще допринесе за насърчаване на производството и износа и за увеличаване на вътрешното потребление.

На базата на есенната макроикономическа прогноза през второто тримесечие на 2017 г. БВП нараства с 3.7% спрямо същото на миналата година. Това е с 1,0% спрямо първото тримесечие на 2017 г., показват сезонно изгладените данни на националната статистика.

Министерството на финансите подобри очакванията си за икономическия растеж на България през тази година до 4,0% в сравнение с прогнозата за повишение от 3,0%, направена през пролетта. За следващите 2 години се очаква ръстът на БВП да бъде в размер на 3,9%.
Есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите отразява по-доброто от очакваното представяне на българската икономика през първата половина на 2017 година, отчитат от АИКБ.

Според Министерството на финансите основен принос за растежа през тази година ще има вътрешното търсене (потребление и инвестиции). "Очаква се благоприятната динамика от първото полугодие на 2017 г. да продължи до края на годината, като нарастването на частното потребление леко ще се забави", гласи анализът на АИКБ.

Работодателите очакват и Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК) да повишат прогнозите си за икономическия растеж на България за настоящата и следващата година. Предишните им прогнози от април бяха за растеж от 2,9% за 2017 г. и 2,8% през 2018 г.

Работодателите искат спешна реформа в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността. Според тях така ще се прекрати източването на пари от НОИ чрез получаване на инвалидни пенсии от работоспособни лица.

От АИКБ отбелязват, че внедряването на електронни услуги и създаването на функциониращо електронно правителство драматично закъсняват. Обхватът на електронните услуги е изключително ограничен, въпреки постоянно отделяните средства за целта. От АИКБ настояват да се свържат основните бази данни в България, така че да обменят данни.

От работодателската организация предполагат, че в рамките на седмица законопроектът за държавен бюджет за 2018 година ще бъде обсъден в Комисиите към Тристранката и в самия Национален съвет за тристранно сътрудничество, ще мине през Министерския съвет и ще бъде внесен за обсъждане и приемане от Народното събрание.