„Предстои една спокойна година за цяла Европа".
Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на конференцията „Русия и светът: Предизвикателствата на интеграцията", която е част от Гайдарския форум в Москва.

Той участва в панела „Новата конфигурация на глобалната финансова система" по покана на министъра на финансите на Руската федерация Антон Силуанов, съобщава Money.bg.

Министър Дянков очерта перспективите пред европейската икономика през 2013 г. и изтъкна, че „решенията, които се взеха през изминалата 2012 г. за създаването на единен банков надзор, фискалния компакт и Европейския стабилизационен механизъм ще осигурят нужната стабилност на съюза и ще допринесат за по-бърз растеж и по-добра конкурентоспособност".

Според Дянков в тази ситуация България изпъква сред останалите членки на съюза, тъй като е една от трите страни, която изпълнява Маастрихтските критерии и е втората държава в Европа с най-нисък дълг и с трети най-нисък нисък дефицит.

Форумът „Гайдар" е едно от основните събития, посветени на икономическата политика в Русия. Сред участниците в събитието бяха и министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев, Алексей Улюкаев - първи заместник-председател на Централната банка на Руската федерация, Алексей Кудрин - бивш министър на финансите на Руската федерация и председател на съвета на настоятелите на Института по икономическа политика „Гайдар".