Увеличаване на пенсиите - утрояване, увеличаване и на заплатите. Увеличаване на вноските. И повишаване на пенсионната възраст, дори и с риск някои да не доживеят пенсионирането си.

Това поиска финансистът Емил Хърсев в дискусия с президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на БТВ.

Според Хърсев въпросите около реформата в пенсионната система не търпят никакво отлагане. "Пенсионерът не трябва да мизерства", беше категоричен Хърсев, като не се отрече от предложението си за рязко вдигане на пенсионната възраст на 70 години.

Според него това тройно увеличение може да се случи - НСИ даде пилотните данни за ръста на БВП за миналата година - 1,7%. Това мина всички прогнози на разбирачите, включително и на Брюксел. Щом пилотните данни казват 1,7% ръст, това значи, че реалният ръст ще е 3%, обясни Емил Хърсев.

Финансисът каза още и че "некадърните" чиновници в Брюксел са огромни длъжници на всички граждани на ЕС, тъй като от години не дават решение за свързване на осигурителните системи в рамките на ЕС.

На тезата на Хърсев се противопостави Пламен Димитров, според който методиките на изчисляване на ръст, брутен вътрешен продукт и изготвянето на прогнози просто не дават резултат.

"Това просто не работи - заетост, продуктивност - това просто не работи, което е ужасно", коментира Димитров, който защити тезата за плавен преход при реформа в пенсионния сектор. Според него е невъзможно нито тройно увеличение, нито драстично повишаване на възрастта.

"Ние не можем да доживеем до 60-62 години, пък какво остава до 70", възмути се президентът на КНСБ. Световната практика е, пенсиите да са между 65 и 80% от личния доход преди това и според Димитров България трябва да се стреми към такъв разчет.

Според президента на КНСБ целта трябва да е по-голямата събираемост на вноските, както и по-голяма заетост. Намаляването на вноските показва, че сивият сектор не намалява, а си стои 30%, каза още Пламен Димитров и припомни, че при намаляването на вноските резултатът е бил 25 млрд. лв ощетяване на осигурителната система и нищо повече.