Валутният борд е непоклатим. Той е неприкосновен резерв и няма нищо общо с фалити на банки. Това увери доц. Красимир Ангарски, финансист, министър без портфейл, отговорен за икономическата политика в служебното правителство на Софиянски, цитиран от БНР.

Ако няма пълно съгласие на политиците, експертите нищо не могат да направят, подчерта той. Ангарски смята, че причината за създадената ситуация с банковата система е един скандал в публичното пространство - недопустим, в който голяма роля са изиграли и политиците. По думите му хората не се интересуват какво е било в историята, те се интересуват дали ще могат в понеделник да си вземат парите, ако им трябват.

Причината да се стигне дотук е в загубата на доверие, коментира Ангарски в отговор на въпрос дали ситуацията води началото си от проекта "Южен поток".

Според него трябва да се мине през избори, час по-скоро да има ново по-силно правителство, защото иначе доверието все повече ще пада.

Колкото до изказванията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за МВФ, финансистът коментира: „Ние може да се обърнем навсякъде, но въпросът е да се действа". Той пита защо се поставя въпросът, че Валутният борд бил под заплаха - 27 млрд. покритие.

„15 години откакто действа бордът преди всички избори се повдига тази тема, но досега всички политически лидери са били категорични, че са зад борда. Днес политическите сили, които са при президента трябва да потвърдят, че застават категорично зад борда", каза доц. Ангарски.

Според него „тези, които искат в мътна вода да уловят риба" са тези, които действително имат да връщат големи кредити и си мислят, че ако стане хаос няма да бъдат търсени. Много са заинтересовани, но длъжниците ще бъдат търсени, подчерта Ангарски. Той е категоричен, че стабилността на Валутния борд не бива изобщо да се коментира.

Според Красимир Ангарски 42-ото НС няма време да преразглежда Закона за банките.