Ваньо Танов се връща на поста директор в Агенция „Митници", обяви финансовият министър Румен Порожанов.

Танов ще бъде назначен утре.

„Сутринта имах разговор с директора на Агенция „Митници" Павел Тонев и днес ще подпиша молбата за неговото освобождаване и на негово място утре ще бъде назначен Ваньо Танов", заяви Порожанов.

Танов е единственият човек, който може да вкара в ред проблемите в Агенция „Митници", смята финансовият министър.
„Надявам се да се сформира експертен екип, който да се занимава с подобряване на събираемостта на тази агенция, която към момента е незадоволителна", каза още Порожанов.

По-късно от финансовото министерство разпространиха още мотиви за назначаването на Танов.

Според тях смяната на ръководителя на агенцията се налага поради отчетеното изоставане на приходите, администрирани от АМ.
Предвид краткото време до края на бюджетната година било наложително да се предприемат спешни и адекватни мерки за подобряване на качеството на работата на Агенция „Митници", включващи ефективен контрол върху акцизните стоки, засилване на борбата с контрабандата и постигане на по-добра ефективност на взаимодействието с органите на НАП и МВР, които да доведат до повишене на събираемостта на приходите.

Под ръководството на Танов в агенцията са били въведени положителни практики, водещи до нарастване на ефективността на работата на администрацията при прилагане на митническото и данъчно законодателство и до повишаване на събираемостта на приходите, пишат още от БФ.

Танов беше назначен за директор на митниците на 6 август 2009 г. след идването на власт на ГЕРБ. Със заповед на бившия финансов министър Петър Чобанов бе освободен от длъжност на 22 август 2013 г.

Припомняме, името на Танов се прочу особено силно покрай изтеклите СРС-та от негови разговори с тогавашния премиер Борисов.

На тях Борисов нареждаше на Танов да прекрати проверките срещу Мишо Бирата, както и да върне на старата работа митничар (Вучката), с когото бившият премиер рита заедно футбол.

Една от основните критики на политическите опоненти към управлението на ГЕРБ, по чието време Танов е начело на митниците, бе високата контрабанда и лошата събираемост на мита и такси.

Около 900 милиона лева е неизпълнението на приходите в държавния бюджет, обяви още Порожанов. „Има обективни причини за неизпълнението на приходната част. Беше заложено завишение на приходите спрямо отчетените за предходната година от 1.7 милиарда лева", коментира още финансовият министър.