Оттеглям кандидатурата си за директорския пост в Международния валутен фонд.
Това съобщи в предаването на бТВ “Тази сутрин” министърът на финансите Милен Велчев, след консултации с министър-председателя Симеон Сакскобургготски.

След оттеглянето на кандидатурата на французина Жан Люмиер и оставането на бившия испански министър на икономиката Родриго де Рато като единствена кандидатура, издигната от Европейския съюз, можеше да се очаква, че страните членки ще се обединят около него, коментира Велчев.
Той посочи, че като алтернативен кандидат най-резонно е да оттегли кандидатурата, в знак на подкрепа на общите европейски ценности и добра воля към един толкова силен кандидат.

Припомняме, че вчера финансовите министри на страните членки оповестиха решението си да подкрепят кандидатурата на бившия министър на финансите и икономиката на Кралство Испания Родриго де Рато.

По думите на министър Велчев, България е спечелила много от неговата номинация като авторитет.
“Проведените срещи и разговори по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон с мои колеги от други страни, ми доказаха, че България има място в световния финансов елит. Благодаря на всички тях за изразената подкрепа на моята кандидатура и добрите думи за напредъка на България. Това още веднъж доказва, че страната ни има потенциал да участва при формирането на глобалните финансови решения”, коментира министър Милен Велчев.

По-късно, в отговор на въпрос правителственият говорител Димитър Цонев обясни, че е по-нормално Милен Велчев сам да оттегли кандидатуата си, а не този, който я е предложил, тоест, премиерът.
Запитан дали премиерът не е сондирал мненията в ЕС за кандидатурата на Велчев, преди да го номинира, Цонев подчерта, че тогава все още не и имало единна номинация на ЕС за поста.