Милен Велчев Министърът на финансите Милен Велчев ще информира Народното събрание за приватизацията на Банка ДСК. Според него това е най-успешната търговска сделка в България до момента.

Можем да се поздравим с изцяло раздържавен банков сектор, заяви министър Велчев пред депутатите. Той сподели всички трудности по процедурата за приватизация на банката и увери народните представители, че постигнатата цена с купувача унгарската ОТР е много добра, а параметрите по сделката – значително по-изгодни за България от други подобни продажби в Източна Европа.

Велчев заяви, че възможно най-скоро след приключването на сделката по продажбата на банка ДСК правителството ще обсъди и възможността за законово гарантиране на ангажиментите и задълженията, поети от БКК, по всички сключени договори с купувачите на банки, по които компанията е имала мажоритарно участие.

Ако парламентът приеме това решение ще стане възможно прекратяването на подписаните споразумения между правителството и купувачите на Булбанк, Биохим и Банка ДСК, както и стартиране на доброволната ликвидация на БКК.

Самоликвидацията на БКК ще бъде доказателство за добре свършената работа на банката, каза министър Велчев. Тя беше обявена от редица европейски институции за най-добрият продавач на банки на новите финансови пазари в Източна Европа.