Юнионбанк отпразнува днес десетгодишнината от създаването си. През 1994 г. БНБ прелицензира финансово брокерска къща “София” и тя получава банков лиценз. Билян Балев е кръстникът, той е измислил името Юнионбанк, подчерта Иван Радев, председател на Надзорния съвет.

Предшественикът на търговската банка, ФБК “София” съществува от 1991 г. Тя е получила лиценз на покупко продажба на валута преди "7М”. Идеята била на брата на Иван Радев, който предложил да се обменя валута по цивилизован начин, а не пред Магурата. Чейндж бюра били открити не само в София, но и във Варна и във вътрешността на страната. ОББ била съучредител на къщата.

След като станала лидер на пазара, за две години, ФБК “София” увеличила капитала до изисквания за банков лиценз – 200 млн. ст. лв. с помощта на съакционера “България холдинг” на мястото на ОББ. Сега Иван Радев признава, че партьорството с “България холдинг” за времето си било много полезно както за новия банков бизнес, така и за увеличаване на капитала.

От тази година Юнионбанк има нов партньор – Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/. Имаме амбицията след още 10 години да сме в първата десетка на банките в България, надява се Радев.