Митническите разузнавачи откриха и задържаха 1 524 литра наливна ракия без документи за платен акциз. Алкохолът е открит в град Дунавци, община Видин, при проверка на служители от сектор "Оперативен контрол" на отдел „Митническо разузнаване и разследване" в Митница Лом, похвалиха се от агенция "Митници".

Проверен е специализиран малък обект за дестилиране (СМОД).  В складово помещение на обекта са открити 600 литра ракия без документи. При последвала проверка в жилищни сгради, граничещи с обекта и стопанисвани от същото лице, са открити още 924 литра от същия алкохол. Взети са проби, работата по случая продължава.

Дължимият акциз за задържаното количество от тон и половина е над 6700 лева.

Според Закона за акцизите и данъчните складове специализираните малки обекти за дестилиране или така наречените „казани" са единствените обекти, в които се изварява ракия за лично потребление.

Клиентите имат право да изварят от собствени плодове неограничено количество ракия, като само за първите 30 л. използват намалена на половина ставка (около 2,20 за литър в зависимост от алкохолния градус), а за останалите стандартната ставка от 4,40 лв. за литър. Задължение на казанджията е да отчита количествата пред митническите власти.