България ще засили търговско-икономическите си отношения с Аржентина. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с посланика на Аржентина у нас Алберто Труеба.

На срещата Караниколов посочи, че България отдава голямо значение на търговските отношения с Аржентина, като страна с благоприятно стратегическо разположение, значителни природни ресурси и сред страните с водеща роля в Латинска Америка. "Считам, че трябва да продължим действията си за задълбочаване на тези отношения", допълни министърът.

По думите на Караниколов съществува потенциал за привличане на аржентински инвестиции в България. Имало възможност и български предприятия да стъпят на аржентинския пазар. За целта министърът предложи да се организира съвместен бизнес форум, на който фирми от двете страни да се запознаят със съществуващите възможности за бизнес.

В хода на срещата двамата обсъдиха и предстоящата ХІ-та Министерска конференция на Световната търговска организация (MC11), която ще се проведе в Буенос Айрес, Аржентина, през месец декември 2017 година.

Само за миналата година стокообменът между България и Аржентина се е увеличил с 26.51% спрямо 2015 година и възлиза на 27.2 млн. щатски долара.

Спрямо 2015 година през изминалата година износът ни за Аржентина отбелязва ръст от 35.42%. За същия период ръст бележи и вносът от Аржентина към България - с 24.58%.