Цената на златото в сряда сутринта расте на фона на увеличаващо се търсене на по-надеждни и безопасни активи заради безпокойството на пазарите свързано с предстоящите на 10 и 11 октомври търговски преговори между САЩ и Китай.

Декемврийските фючърси за скъпоценния метал днес на нюйоркската борса Comex поскъпват с 8,25 долара, или на 0,58%, до 1512,75 долара за тройунция. Цената на декемврийските контракти за сребро се повишава с 0,72% — до 17,828 долара за унция.

Ключов фактор за световните пазари тази седмица е поредният кръг търговски преговори между САЩ и Китай. Те ще се проведат във Вашингтон на 10 - 11 октомври, няколко дни преди влизането в сила на повишени американски мита върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара. От своя страна Пекин даде да се разбере че стеснява кръга на темите за преговори и то изключвайки въпроси, на които САЩ особено държат.

Търговският департамент на САЩ включи 28 китайски компании в списъка на фирмите, с които на американските компании е забранено да търгуват без специален лиценз. Вчера Bloomberg съобщи, позовавайки се на свои източници, че администрацията на президента Тръмп активно обсъжда ограничаване движението на капитали към в Китай и по-специално инвестициите на държавните пенсионни фондове в китайски акции.

Заради всичко това трейдърите се опасяват, че двете страни едва ли ще могат да постигнат прогрес на преговорите. Пазарите обръщат внимание и върху и понижената прогноза за световния растеж на Световната банка, вкл. влошената оценка за икономиките на САЩ, еврозоната и Китай.

Курсът на долара в началото на валутната търговия в сряда слабо се колебае към еврото и йената на фона на неяснотата за резултата от проговорите САЩ - Китай. Паундът продължава да поевтинява спрямо долара и еврото поради липсата на прогрес по въпроса за процеса на излизането на Великобритания от ЕС.

Днес сутринта общата валута се разменя срещу американската по $1,0957 за евро, както и при края на вчерашната търговия.

Стойността на европейските пари към японските в същото време е 117,43 йени за евро в сравнение с 117,33 йени във вторник.

За един долар днес на пазара дават по 107,18 йени спрямо 107,09 йени ден по-рано.

Британският фунт стерлинг струва около $1,2209 в сравнение с $1,2219 за паунд в края на вчерашната търговия и по 1,1142 евро спрямо 1,1154 евро за паунд ден по-рано.

Председателят Европарламента Давид Сасоли заяви, че на срещата във вторник в Лондон с премиера Борис Джонсън не е чул никакви предложения, способни да придвижат напред споразумението за Brexit.