Горещото лято на Кристиано Роналдо едва започва. На световния футбол, оставащ под дебелата сянка на този португалски колос и неговия аржентински опонент-супергерой - също. Те двамата винаги са топ новина - Роналдо и Меси.

Заглавията са толкова тлъсти, че няма как да сте ги пропуснали. "Кристиано си тръгва". "Роналдо иска да напусне Мадрид". "CR7 се връща в Юнайтед". "ПСЖ приготви 200 милиона евро за Роналдо"...

Ще има още. Тепърва се започва.

Снимка 291578

Източник: GettyImages

Корените на тази история се крият не под тревата на някой от терените по света, които Кристиано превзема вече близо 15 години, 8 от които - в Мадрид. Те са в думи като Gestifute или Закона "Бекъм", а не в гол, пас, асистенция или шут.

Испанските власти обвиниха Роналдо, че е ощетил държавата с около 14,7 милиона евро. Това е станало, като е сключил сделка за имиджовите и маркетонговите си прави чрез компания, която е регистрирана на място с изключително изгодни данъчни правила - офшорна зона. По тази бизнес операция на португалеца са гарантирани близо 153 милиона евро за период от 7 години, но проблемът идва от факта, че агенцията му Gestifute е направила договорите дни, преди в Испания да спре да действа Закона "Бекъм" - през декември 2014-а.

Снимка 296237

Но в сроковете, записани в контракта, са включени години (2015-2021), в които той вече не е активен. Този закон бе приет след трансфера на Бекъм от Юнайтед в Реал през 2003-а и бе изкован, за да направи по-лесно пристигането на звезди, скъпоплатени и добри в своята област (не само спорт) в Испания. Данъчните облекчения им даваха изкушаващи между 24 и 43 процента такси върху приходите им. За сравнение, в Англия при заплатите на футболните асове данъкът е около 51 процента.

Та едни 14 милиона испанската държава си иска от Роналдо - налог върху онзи договор, който влиза в сила при Закона "Бекъм", но обхваща и период след него...

Снимка 297324

Източник: GettyImages

Ден след новината от юридическо-футболно естество, дойде отговорът. "Марка" и "Ас", които знаят всичко за Реал по-добре от доста служители на клуба, написаха в един глас: "Роналдо иска да си ходи... обиден е на Испания... не иска да остава в страната и т.н.". Ситуацията бе огледална на медийните бомби от преди година, когато Лео Меси бе погнат за укрити данъци и "искаше да напусне Испания и Барса".

Три дни светът гърмеше, изчисляваха се сумите за трансфера, дестинацията (очевидно Манчестър Юнайтед бе номер едно), чу се за 183 милиона евро плюс Де Хеа, за 200 милиона от Пари Сен Жермен.

След това дойде едно интервю на Флорентино Перес, който каза няколко пъти, че не е говорил с Кристиано, защото той е на Купата на Конфедерациите и е концентриран върху представянето си там. Разбира се, Флорентино е говорил с Роналдо. Изпусна го Фернандо Сантуш, селекционерът на Португалия, който каза пред медиите в Русия, че "капитанът е спокоен, защото е разбрал оп първа ръка, че Реал го подкрепя".

Коя ръка може да е по-първа от тази на президента?

Флорентино също изпусна - случайно или не - една фраза. "Хората на Кристиано бяха говорили с всички вестници и това бе тежък ден за феновете с всички тези заглавия за напускане..."

Снимка 288373

Източник: GettyImages

Очевидно Роналдо е не просто един от двамата супериграчи на новото време. Той е огромна маркетингова и PR машина. И в случая разпространяването на това, което трябва да се чуе и прочете, бе направено с огромен замах.

Ефектът бе като на домино, което а-ха да тръгне да пада.

ПСЖ спря трансфера на Пиер-Емерик Обамеянг, договорен на кота 70 милиона евро. И даде бутон "изчакване" на продажбата на Марко Верати в Барса.

Юнайтед не бърза да преговаря за Алваро Мората (Перес дори каза - оферта няма).

Снимка 290672

Източник: GettyImages

Мадрид няколко пъти използва собствената си PR машина да натърти, че е готов да вземе Килиан Мбапе.

С други думи - "купувачите" чакат да видят наистина ли ще има шанс за трансфер. "Продаващият" Реал играе "над нещата" - имаме варианти и след Кристиано... Точно такъв ефект ще има евентуална сделка върху водещите клубове и най-скъпите трансфери.

А очевидната истина е, че Мадрид и Роналдо са великолепна двойка и раздялата им ще има негативен ефект и за двете страни. И най-добрите в бизнеса "футбол" в наши дни играч и клуб не може да не го разбират.

Кристиано е марка №1 на планетата. Дали е играч номер едно - спорно, мнения колкото искате (феновете на Меси са не по-малко). Но глобална популярност, известност, продаваемост и влияние - безспорно Роналдо е на върха.

Снимка 289982

Източник: GettyImages

И този статут бе постигнат и оформен с помощта на бялата фланелка на Реал. Трите купи в Шампионската лига, участието в най-важния и гледан мач на планетата - Ел Класико, съперничеството с Меси - пряко, а не косвено... Всичко това направи Роналдо безценен. Златна кокошка е клише, а тук говорим за нещо далеч по-скъпо.

Реал има най-голямата ходеща футболна реклама. Освен головете и трофеите, тя му носи и глобална популярност в умопомрачителни размери. Несравними дори с Барселона, Юнайтед или Байерн - единствени конкуренти в ерата на социални медии и стотиците милиони истински и виртуални последователи.

С Роналдо клубът от Мадрид постигна съвършенството и взе три европейски корони за четири години, непостигано от ерата на Ди Стефано и Пушкаш.

Снимка 300199

С Реал Кристиано постигна мечтата си, превърна се в бизнес и футболна икона.

Играта "тръгва си, остава" може да продължи до края на август, когато затваря пазарът. И без това, ако има трансфер изобщо, той ще е толкова мащабен, скъп и сложен, че ще стане много бавно, вероятно чак в последните дни и часове преди затварянето на прозореца. Ако няма - заглавията ще ни преследват до тогава, защото - има ли по-голяма тема в световния футбол днес?

Снимка 300067

Източник: GettyImages

По-вероятно е да няма сделка, а и така смятат букмейкърите. Те не бъркат често, защото грешките им струват доста пари. Или пък... да има нова такава между Реал и Роналдо, при подобрени условия.

И статутът на двете институции - клуб и играч, да се бетонира още по-плътно на върха.