Престъпник.

Лъжец.

Измамник.

Високомерен.

Самозабравил се.

Егоцентрик.

Продажник.

Не, не става дума за новия президент на Щатите. Или за стария такъв на ФИФА.

Говорим за Недостижимия. За Единствения. Божествения. За Кристиано Роналдо.

И първата порция епитети, в цялата им помпозност и виртуален размах, и втората такава бяха създадени, лансирани и затвърдени от медиите. Водещите такива, в световен мащаб.

Снимка 272090

Източник: GettyImages

Португалската икона за милиони по цялото земно кълбо бе неусетно принизена и унизена от същите тези негови обожатели, които само до преди няколко седмици все още го боготворяха. Мечтаейки си някой ден той поне да ги напсува, в отговор на хилядното им съобщение в поредната социална мрежа, за да могат да се похвалят на всички, че са общували с него. Не, почакайте - с Него.

Какво се промени?

Хората разбраха, че божеството всъщност е не само в човешки одежди, но е и просто човек. Доказано.

Снимка 300065

Източник: GettyImages

Виновен или не, укрил данъци или не, спал с мощен марокански боец или не, очакващ близнаци, тризнаци, а може би дори нещо различно от човешкото, CR7 се оказа просто човек.

Антропоморфизацията на звездата, свалянето й от небосклона и покриването й с хиляди мръсни, черни, отвратителни одежди, в опит да се притъмни, а защо не и спре яркият поток светлина, която излъчва, подейства като коктейл от алкалоиди за масите.

Снимка 299684

Източник: GettyImages

Фенове или не, събличали се за физическо или не, запознати с казуса или не, млади, стари, разбирачи и професори по анти-социо-идио-дебилизъм и празнословие засипаха с хули себеподобния си, опитвайки се да вгорчат и без това рязко карамелизирания до черно негов имидж.

Колажите на бедното момче, което стъпка по стъпка, с безкрайно много усилия премахна успешно първо брекетите, след това къдриците, а впоследствие и бедността и обикновеността от себе си, стигайки до върха, бяха заменени от задраскани с голям червен хикс негови фотоси. С такива, осмиващи ежедневието и близките му, приписващи му хомосексуални, метросексуални, себесексуални и не знам още какви черти.

Снимка 300068

Източник: GettyImages

Сбъднатата мечта на най-упорития футболист в историята се превърна в неговия най-ужасяващ кошмар.

Снимка 300067

Източник: GettyImages

Реномето му бе съсипано за вечни времена и дори някога да се докаже, че всъщност не е виновен, съмнението, петното, омразата ще останат.

Защото хората не обичат нечовеците. Не ги обичат, защото знаят, че никога не могат да постигнат нещо подобно. Величието не е за всеки. Отговорността не е за всеки. В историята няма място за всички. Любовта е на привършване.

Снимка 300066

Източник: GettyImages

Завистта? Усещането за имагинерен, нетърсен, завладяващ, упояващ, унасящ реваншизъм? Късата колективна памет? Способността да се подиграваш днес на това, към което си изпитвал наелектризиращо страхопочитание до вчера? Всичко това е доста по-лесно за обяснение. За изпълнение. По-силно е.

Защото историята вече се пръска по шевовете от Специални, Единствени и Неповторими.

Не остана място.

Снимка 293207

Източник: GettyImages

Един след друг те трябва да бъдат върнати там, където им е мястото - на земята. Без главна буква. На пода. Свити в ъгъла, с поглед вперен право надолу и ръце, обгърнали колената под капачките.

Все по-често и все по-жалко. А "звездите" са безкрайно много...

Кой е следващият?

Снимка 300064

Източник: GettyImages