Валтери Ботас ще стартира от първа позиция в неделното Гран при на Бахрейн от календара на Формула 1.

Финландецът показа за какво бе привлечен на пожар от шефовете на Мерцедес след шокиращото прекратяване на кариерата на Нико Розберг, дни след като спечели световната титла в края на миналата година.

Днес Валтери победи в пряк дуел титулувания си съотборник Люис Хамилтън за първото място в днешната квалификация за неделната Гран при на Бахрейн. С първото място днес Ботас си свърши работата перфектно и за първи път от началото на годината прати голямата звезда на Ферари и основен конкурент в борбата за титлата Себастиан Фетел на втора стартова редица.

Макс Верстапен най-бърз в последната тренировка в Бахрейн

Макс Верстапен най-бърз в последната тренировка в Бахрейн

Фетел с втори резултат

С третото място Фетел в днешната квалификация утре ще трябва да се надява на феноменален старт, с който да се вклини между двете коли на Мерцедес. Ако четирикратният световен шампион не успее, то много трудно би попречил на Ботас и Хамилтън да развият стратегията си и от там един от двамата да спечели на пистата "Сахир", след като днес бе по-бавен от Ботас с 0.478 сек.

Разочарованието във Ферари продължи финландският им пилот Кими Райконен. Айсмен не успя да достигне темпото на германския си съотборник, изостана от лидера с цели 0.798 сек. и дори позволи на Даниел Рикардо да го изпревари. Така Кими потъна до пета стартова позиция и няма да има възможност да пази гърба на Себастиан от четвъртия Рикардо.

Фернандо Алонсо отказа старт във Формула 1

Фернандо Алонсо отказа старт във Формула 1

Испанецът избра "Инди 500"

Макс Верстапен отново бе по-бавен от съотборника си в Ред Бул - Рикардо и остана едва шести. Седми се нареди Нико Хюлкенберг за тима на Рено, а осми остана Фелипе Маса от Уилямс. Последните две места в топ десет допълниха другият пилот на Рено Джолиън Палмър и Ромен Грожан от Хаас.