Американската космическа агенция NASA обяви, че е стартирала сглобяването на новия марсиански роувър, който през 2020 г. ще бъде изпратен на Червената планета на борда на ракетата Atlas V 541. Подобно на своите предшественици, новата супер сложна машина ще бъде използвана за геологически изследвания, за оценка на околната среда и за търсене на следи от древен живот.

С новия роувър към Марс ще отпътува и парче извънземна скала с тегло 8.58 кг, открита в Оман през 1999 г., за която учените смятат, че произхожда именно от Червената планета. Метеоритът ще бъде използван от роувъра за сравнение и ще се превърне в част от мисията на машината, известна под името SHERLOC.

Най-общо казано, това е програма за изследване на веществата от околната среда чрез спектроскопия и луминисценция в опит да се открият различни органични материали и химични съединения.

Снимка 345433

Процесът по сглобяването на роувъра, ракетата, с която той ще бъде изведен в открития космос, както и модула, с който машината ще се приземи на повърхността на Марс, ще отнеме година и половина. Проектът е дело на лабораторията JPL (Jet Propulsion Laboratory), базирана в Пасадина, Калифорния.

Работата включва монтирането на всякакъв тип електроника, касаеща задвижването, авиониката, телекомуникацията, механизмите, термалната и навигационната системи.

"Част от компонентите идват от другия край на света, а други идват от няколко метра по-надолу по улицата," коментира Дейвид Грюел, който отговаря за производствения процес на мисията Марс 2020.

"В момента работим по системите, касаещи навлизането в атмосферата на Марс и самото приземяване, а до есента ще започнем и работата по роувъра."

Снимка 345431

В момента на Марс има три роувъра: Opportunity (Възможност), Spirit (Дух), които са част от една и съща мисия, стартирала през 2003 г., и Curiosity (Любопитство), който бе изпратен към Марс през 2011 г. След като NASA изгуби контакт със Spirit през 2010 г., в момента са активни само Opportunity и Curiosity.

Новият марсиански роувър ще бъде дълъг три метра, широк 2.7 и висок 2.2 метра. Въпреки че на размери е горе-долу колкото стандартен компактен автомобил, той всъщност е по-голям от машините на Марс в момента.