Всичко, което сме виждали в научно-фантастичните филми малко по малко се трансформира в реалност. Въпреки напредъка на технологиите, досега инженерите не успяваха да създадат летящо роботизирано "насекомо", което да може да функционира безжично. Това е така, защото размерите на робота са твърде малки спрямо необходимото за задвижването му оборудване, а махането с криле изисква много енергия, която трудно може да бъде осигурена автономно.

Сега, инженерите от Университета на Вашингтон успяха да преодолеят това ограничение и първият миниатюрен безжичен летящ робот RoboFly осъществи първия си полет. Неговата маса е малко по-голяма от тази на клечка за зъби и е снабден със собствен "мозък" - микроконтролер, който казва на робота да маха по-усилено с криле или да спре да маха.

Той е свързан с електрическа верига, която трансформира седемте волта, идващи от фотоволтаичната клетка върху робота, в 240 волта - необходими за осъществяване на полета. За да лети роботът, към фотоволтаичната клетка трябва да бъде насочен невидим лазерен лъч, който задвижва цялото устройство.

Към момента "насекомото" може само да излита и да каца. Щом излезе от прякото действие на лазерния лъч, роботът губи енергия и се приземява, но екипът се надява, че скоро ще могат да насочват лъча така, че роботът да бъде направляван в различни посоки. Потенциалните бъдещи версии биха могли да използват миниатюрни батерии, захранвани от радиочестотни сигнали, според един от инженерите в изследователската група.

Роботизираните насекоми биха могли да бъдат използвани за навлизане през тесни процепи и пространства, които иначе остават недостъпни за дроновете; за наблюдение на посевите или пък за откриване на течове на газ.