На обичайното есенно събитие снощи Apple представи три нови продукта: Apple Watch Series 6, който измерва кислорода в кръвта на потребителите; Apple Watch SE с модерен дизайн, голям дисплей и по-ниска цена; 8-мо поколение и iPad Air - първото iOS устройство с A14, най-мощният мобилен процесор в историята.

Компанията представи и нова фитнес услуга, която засега не е достъпна в България, както и нов пакет, който обединява съществуващите услуги на Apple на по-ниска цена.

От събитието очаквано липсваха новите iPhone, които ще бъдат показани по-късно този месец или през следващия, тъй като пандемията забави тяхната разработка и производство. Очакваме 4 нови модела с OLED екрани, по-бърз процесор и подобрени камери.

Apple Watch

Apple Watch Series 6 е последното поколение на най-популярния умен часовник в света. Новото устройство вече измерва кислорода в кръвта на потребителите, използвайки инфрачервена светлина. Ниско ниво на кислород помага на хората, диагностицирани с Covid-19, да измерват тежестта на заболяването. Измерването се използва и при хора, изкарали инфаркт, и такива със сърдечна недостатъчност, анемия, пневмония, астма и други. Apple Watch засича и неравномерен сърдечен ритъм и прави електрокардиограми.

Снимка 496303

Като изключим това, Series 6 не е особено значим ъпгрейд спрямо миналогодишния модел. Той може да се похвали с 2,5 пъти по-ярък екран и по-бърз процесор. Цената му в САЩ е $399.

От събитието се потвърди и един слух: тъй като потребителите вече са натрупали твърде много USB адаптери, за да намали въглеродния отпечатък, Apple спира да включва в кутията такъв. Очаква се това да се случи и с (поне някои) от iPhone 12.

Apple показа и още един нов модел - Watch SE за $279. Разликите с по-скъпия модел са липсата на измерване на кислорода в кръвта и електрокардиограмите. Той е и с едно поколение по-стар процесор.

И двата притежават възможност за 4G връзка, но родните оператори все още не поддръжат функцията.

На пазара остава и Series 3 на цена от $199.

iPad

Apple показа и два нови iPad.

Новият iPad Air има познатия от Pro моделите дизайн, но не се отключва с FaceID, а с TouchID. Сензорът се намира в бутона за отключване и заключване на таблета. Той вече поддържа Pencil и Magic Keyboard.

Новото поколение iPad Air идва с А14 - най-новият процесор на компанията.

Обновлението на iPad Air ще създаде объркване сред потребителите, тъй като новият модел притежава почти всички функции на iPad Pro - но е с по-нов процесор и е с $200 по-евтин, като започва от $599.

Обновен е и базовият модел iPad. Той получава нов процесор (А12), а цената остава $329.

Услугите

През последните години Apple разработи няколко нови услуги, а очакванията са, че те ще носят все по-голям дял от приходите. Най-новата е Fitness+, която ще предлага видеоуроци и тренировки.

Apple анонсира и пакетна услуга, която включва Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade и iCloud, както и Apple News+ и Apple Fitness+. Вариантите са три, като последните две услуги засега не са достъпни в България.

Най-ниският план е на цена от $15 на месец и включва 50GB iCloud и достъп до услугите за музика, видео и игри. Срещу $20 на месец може да споделите същия пакет услуги (но с 200GB iCloud) с още петима души. Най-високият план е $30 и включва всички услуги и 2TB iCloud.

Цялото събитие: