Южните части на американския щат Флорида са рай игуаните. И това е така, още отпреди всички да започнем да говорим за климатични промени и дисбаланси в популацията на някои видове.

ООН: Видовете на Земята изчезват с невероятни темпове

ООН: Видовете на Земята изчезват с невероятни темпове

Какво разкрива последния доклад на организацията за бъдещето на планетата

Тази година обаче изглежда, че зелените влечуги са се умножили осезаемо, без да се споменават конкретни бройки, и местните власти не са доволни от този развой, пише The Guardian.

В края на седмицата държавна комисия, отговаряща за водната и сухоземната фауна на територията на Флорида, съобщи, че е желателно гражданите да избиват влечугите винаги, когато им се отдаде възможност, като това може да се случва както в частни имоти, така и на обществени места.

Снимка 432405

Източник: iStock

Въпросният вид зелени игуани не са агресивни или опасни за хората, но за сметка на това обичат да дълбаят дупки под земята, които, според въпросната комисия, представляват опасност за целостта на някои сгради, тротоари, канали и диги.

Освен дълбаенето, изпражненията на тези животни очевидно също представляват проблем за управниците във Флорида. Игуаните изглежда обичат да си вършат работата на верандите на живущите в щата и в басейните им, и затова трябва да бъдат избити.

Говорим за животни, които достигат до 1.5 метра дължина и тежат до девет килограма, не става въпрос за малки гущерчета, които лесно можем да убием с каквото имаме под ръка.

Снимка 432406

Източник: iStock

Този вид игуани се смята за един от най-интелигентните видове влечуги и представителите му могат да бъдат опитомявани. Тези теми обаче явно не са на дневен ред във Флорида, където тротоарите и басейните изглежда са по-важни от живота на гадинките.