20 случая на рядкото, но опасно усложнение след COVID-19 при децата са засечени у нас. Става въпрос за мултисистемен възпалителен синдром, обясни педиатърът и детски ревматолог д-р Калин Лисички в студиото на БиТиВи.

Основната проява е висока температура - над 38 градуса, която трае над 24 часа и не се повлиява от медикаменти. Мултисистемният възпалителен синдром засяга поне две системи, като обикновено е засегнат и стомашно-чревният тракт.

Мултисистемният възпалителен синдром може да се засегне също сърцето, белите дробове, кожата, бъбреците. Най-опасното е ако засегне сърдечно-съдовата система, тъй като може да доведе до тежък миокардит.

Опасно усложнение на възпалителен синдром при деца, прекарали COVID-19

Опасно усложнение на възпалителен синдром при деца, прекарали COVID-19

Причинява остър миокардит и шок синдром, който може да е фатален

"Точната честота на заболяването не е известна, смята се, че е 2 на 100 хиляди заразени деца", посочи Лисички. По думите му не е нужно децата да са били болни от COVID-19 преди това, но със сигурност са имали контакт с болен. Повечето от случаи у нас са свързани с контакт с болен, като при децата се наблюдават много високи титри на антитела.

Калин Лисичка е участвал в лечението на такова дете, която преди това не е имало симптомакита. Майка му е била лекувана от пневмония в продължение на 44 дни с антибиотик. В семейството всички са били с високи титри, а при детето - 130 пъти над горната граница.

Лечението на опасното усложнение е специфично и трябва да се приложи навреме. При някои деца се наблюдават и други усложнения като гърчове, променено съзнание и дори шок.

У нас всички деца, които са регистрирани с мултисистемен възпалителен синдром, са излекувани и към момента са добре.