88 случаи на деца, които се нуждаят от специализирано лечение, са разгледани на днешното заседание на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, съобщиха от сдружение на пациентски организации "Заедно с теб".

Четири деца кандидатстват за лечение в страни членки на ЕС, одобрени са две. Едно от децата е отложено за уточняване по медицински причини за поетапно лечение. Другото е получило отказ за лечение в България.

Оферти от чужбина често бавят лечението на децата, призна шефката на фонда

Оферти от чужбина често бавят лечението на децата, призна шефката на фонда

Тя увери, че се опитва да оптимизира административния подход

За лечение в трети страни са кандидатствали три деца. Едното от тях е кандидатствало за фибротомия - експериментално лечение в Сърбия. Друго - за експериментално лечение в САЩ и трето - за лечение в Китай със стволови клетки и китайска нетрадиционна медицина. Според експертите, това е опасно за детето.

11 деца са кандидатствали за финансиране, с което да продължат своето лечение и да имат контролни прегледи в страни членки на ЕС и трети страни. От тях са одобрени 6 деца.

Едното дете е получило отказ по медицински причини, защото първо трябва да се оперира. Второто е получило отказ за изследване, тъй като същата апаратура, последно поколение е налична в България и си използва успешно. Третото дете се отлага се по медицински причини, тъй като скоро му е поставено медицинско изделие и е необходимо време до септември, за да се види дали има ефект.

Другите откази са по медицински причини, тъй като дейността, за която искат финансиране в чужбина, се осъществява успешно в България.

Установиха фрапантни нарушения във Фонда за лечение на деца

Установиха фрапантни нарушения във Фонда за лечение на деца

Голяма част от тях са били по времето на проф. Пилософ

За лечение в България кандидатстват 31 деца. За импланти за неврохирургия - всички 16 деца са одобрени. За импланти за ортопедия - 10 деца кандидати, от които 8 деца са одобрени.

От тях едно дете се отлага се за консултация и в друга европейска държава. Другото дете е получило отказ, тъй като родителите искат друго лечение след консултация с консилиума

За ортези (средства, които предпазват и подкрепят двигателната система) са кандидатствали 5 деца и всички те са одобрени. За медикаменти са кандидатствали 9 деца и всички са одобрени.

За компресионни системи и вакуумни системи са кандидатствали две деца. Едното е получило отказ, тъй като според експертите методът не е удачен. Детето е насочено за наблюдение. Другото е отложено по медицински причини, за да се направи скенер.

Почти 11 млн. лева са дали от Фонда за лечение на деца през 2016 г.

Почти 11 млн. лева са дали от Фонда за лечение на деца през 2016 г.

Родителите да подават заявления за финансиране, зоват от организацията

За генетични изследвания са кандидатствали 4 деца, от които три са одобрени. Четвъртото дете се отлага за второ становище. За него има принципно съгласие от членовете на Обществения съвет.

Заявления с отрицателни медицински становища имат 3 деца. Едното е отложено, защото родителите не са решили окончателно какво лечение да предприемат. Другото дете е получило отказ по медицински причини. За третото дете са поискали финансиране на трансплантация в Турция, но Фондът разрешава трансплантация само в страни от ЕС.

На заседанието са разгледани и случаите на три деца, които имат одобрение за лечение, но им се налага смяна на самолетни билети.

Одобрено е финансирането на дете, за което се налага доплащане в България. Няма случаи за доплащане при лечение в чужбина.

Проф. Пилософ не се притеснява от разкритията във Фонда за лечение на деца

Проф. Пилософ не се притеснява от разкритията във Фонда за лечение на деца

Определи като преувеличение твърденията, че фондът не работел

Две деца са с прекратени заявления по искане на родителите, отчитат от заседанието на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Одобрено е продължаване на лечението за дете, което ще получи медицинска помощ в Германия.

Две деца са получили отказ, защото няма как да се изпълни исканата дейност. Отказът е решение на комисия от 15 лекари.

Решенията за други осем деца са следните: Едно дете се отлага. То кандидатства за операция в България, но с участие на чужди професори. Причината за отлагането е, че се чака оферта за разходите. Друго дете се отлага за допълнителни изследвания за сърдечна трансплантация и за включване в листата.

Случаят на трето дете се отлага, за да се намери по-близка болница, тъй като не може да пътува със самолет до Англия по медицински причини. Четвърто дете се отлага, за да бъде създадена оферта. Останалите четири деца са одобрени.

На днешното заседание на Обществения съвет на Фонда са разгледани и две дела - за две деца трябва да се изпълни решение на съда за експериментално лечение. Трето дете е с отказ за лечение - съдът отменя отказа поради административно нарушение - липса на кворум при взимането на решение.

Одобрено е финансирането на един спешен случай - дете, което да получи лечение в "Пирогов".

Припомняме, Фондът за лечение на деца е бил осъден за отказ да финансира лечение на дете със злокачествено заболяване. 

Предвижда се и промяна на правилника на Фонда за лечение на деца.