69 000 българи са заразени с вируса на Хепатит С, но не знаят и не търсят терапия. Това съобщават от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" по повод стартиралата кампания за безплатно тестване и консултации, която ще се проведе от 18 юли до 31 август.

Световната здравна организация препоръчва да се лекуват поне по 5000 души на година, за да е спре разпространението на хепатит С у нас.

На пресконференция днес по повод Световния ден на хепатита стана ясно, че от 2016 г. безинтероновата терапия за хепатит С се заплаща напълно от НЗОК, като от 2017 г. достъп до лечение имат всички заразени с вируса. В този период през терапия минават общо 1310 пациенти, от които над 98% са излекувани напълно. През миналата година пък лекуваните са 1200.

Мъж разбра, че има хепатит С 4 години, след като е дарил кръв

Мъж разбра, че има хепатит С 4 години, след като е дарил кръв

Има нужда от промяна в закона

Огромният брой наши сънародници, които не знаят, че са заразени, се дължи на безсимптомното протичане на инфекцията. По данни на СЗО ко 90% от тях се диагностицират и лекуват, до 2030 г. хепатит С може да бъде елиминиран.

В момента от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души. За сравнение - за година жертвите на ХИВ са едва 700 000 души.

От СЗО посочват, че вирусните хепатити B и C са основни причини за рак на черния дроб. Смята се, че 15 милиона души в света живеят с хроничен хепатит В, а 14 милиона - с хепатит С. Повечето от тези хора не са запознати с инфекцията си и продължават да носят вируса, излагайки се на риск от развитие на тежко чернодробно заболяване.

По тази причина главната цел на кампанията по повод Световния ден за борба с хепатита е да се повиши осведомеността за болестта и да се насърчи ваксинирането.

Безплатни изследвания за хепатит С в болница "Св. Иван Рилски"

Безплатни изследвания за хепатит С в болница "Св. Иван Рилски"

От днес до 19 юни...