Преждевременната смъртност е не само медицински проблем, но на цялото общество и на икономиката. Това заяви пред БНР националният консултант по кардиология проф. Асен Гудев.

Той обясни, че 8 от 10 инфаркта могат да бъдат предотвратени. С 25 % да бъде намалена преждевременната смъртност от сърце – преди 65-годишна възраст, са си поставили за цел до 2025 г. Световната здравна организация (СЗО) и Световната кардиологична асоциация.

Гудев коментира, че хората все повече се замислят за здравето си, но не толкова, колкото медиците биха искали. Специалистът отправи съвет да се внимава за високо артериално налягане и високи нива на холестерол. Препоръчват се също аеробни активности, които не напрягат излишно мускулите. Такива са ходене, плуване, колоездене, умерено бързо тичане.

Асен Гудев отбеляза, че състезателният спорт трябва е за хора, които са проверили при кардиолог сърдечно-съдовата си система.

Гудев предупреди, че ако не се вземат мерки, епидемията от диабет наистина ще бъде убиецът на поколенията в следващите години. Тя залива целия свят и е свързана изключително много с наднорменото тегло.

Проф. Асен Гудев отбеляза, че затлъстяването, особено при децата, е свързано с изключително тежки последици в една последваща възраст.