Над 11 200 души имат хазартна зависимост, като 1/3 от играещите хазарт са пристрастени и са изложени на висок риск. Това гласят данните от проведеното социологическото изследване в регионите Враца и Видин, съобщиха от областната дирекция във Враца.

По-рано през деня областният управител на област Враца Малина Николова и заместник-деканът на Философския факултет към Софийски университет проф. Соня Карабельова се срещнаха с родители, педагогически специалисти- психолози, учители и експерти от РИО – Враца.

Според изследването, което бе коментирано на тази среща, 35% от учениците от 8-ми до 12-ти клас  са залагали пари на карти.  29% са играли хазартни игри онлайн. Най-разпространени сред подрастващите са лотарийните билети за изтриване.

11% от учениците между 8-ми и 12-ти клас са изложени на висок риск от задълбочаване на хазартното си поведение. Дори 9% вече са развили проблемно хазартно поведение, затова искрено се надявам да сме полезни на колегите от Враца в тяхната възпитателна и образователна дейност“. Това заяви в края на срещата заместник-деканът на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Соня Карабельова.

На форума бе обсъдена превенцията на хазартната зависимост, рисковете от проблемна и патологична хазартна зависимост, психологическите реакции и механизми, новите форми на зависимост от хазарт. Бяха споменати и основните стратегии и подходи за самоконтрол и справяне с тях сред учениците от гимназиален етап.