Некоректни мнения чул здравният министър Кирил Ананиев за предлаганата от него реформа. Това сподели той на заседанието на здравната комисия в НС, където представи здравния модел.
Въпреки това, в рамките на обсъждането самият той заяви, че не може да гарантира, че и при предлаганите нови модели няма да се плаща под масата.

Здравният модел на Ананиев е нелеп, отсече Семерджиев

Здравният модел на Ананиев е нелеп, отсече Семерджиев

Действащият здравноосигурителен модел е съсипан до неузнаваемост през годините

Амбицията му е равен достъп до здравеопазване. Да се създаде потенциал за внедряване на нови технологии и системи, настоява министър Ананиев. Целта му е да се подобри контролът в системата и да се прекрати доплащането от гражданите.
Мисля, че тези цели показват, че се стремим само към увеличаване на финансирането, подчерта той.

Министърът призна, че досегашният модел се провалил заради лошия контрол.
Не го правим, за да вкараме едни пари самоцелно, а те да подобрят здравето на хората и състоянието на онези, които се грижат за пациентите, обясни още той.
Това, че се представят два варианта, съвсем не означавало, че ще бъдат точно те.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ посочи, че е дошло времето да се чуят мненията за здравната реформа, която не се е състояла до сега. Чест правело на правителството, че поставило темата на масата.

Реформата не можела да има политическа окраска според Иванов. Сферата на здравеопазването е консервативна система, поясни той. Тази система се променяла бавно, но всички опити за бързане щели да доведат до пълно фиаско.

Иванов иска точно остойностяване на клиничните пътеки. Според него е нужен и контрол.

Смела, но недоразвита е идеята за демонополизация на Здравната каса. Тук обаче най-големият риск идва от евентуален фалит на застрахователя, по думите на Лъчезар Иванов.
Той не сподели кой модел предпочита, но настоя да се стигне до най-добрата рецепта за здравеопазването ни.

Здравният министър го успокои и посочи, че се залагали сериозни изисквания към застрахователите, които могат да извършват задължително здравно осигуряване с цел да не се стигне до фалит.

84% са клиничните пътеки са до 700 лева. Именно в единия модел се предлага НЗОК да поема лечението до 700 лева. Над това се плаща от застсрахователя, стана ясно от думите на министъра.

Нинова не иска да се търгува със здравето

Нинова не иска да се търгува със здравето

Предлаганият от ГЕРБ модел не е реформа, а промяна на финансирането

Депутатът от ДПС Нигяр Джафер подчерта, че се измествали акцентите в проблемите на системата. А акцентите трябва да са в доболничната помощ. Имаме сериозен проблем, смята тя. ДПС иска повече средства за профилактика и скрининг.

Кирил Ананиев посочи, че желанието било новият здравен модел да влезе в сила от 1 януари 2020.

Нямало обаче да се бърза. Важно било обществото да е съгласно и сигурно в това, което се предлага.

С вота на недоверие БСП предлагат алтернатива за здравеопазването

С вота на недоверие БСП предлагат алтернатива за здравеопазването

Според Нинова сега доплащането ставало "под масата" , а сега се узаконява

Политическата съпротива срещу здравната реформа вече е факт, коментира още здравният министър. Като пример той посочи вота на недоверие на левицата и обеща професионален отговор на критиките на столетницата.

Ананиев се оказа силно засегнати от БСП. Това, което ми стана болно е, че толкова време работя върху тези материали, не съм излязъл след някаква среща да направя веднага пресконференция да кажа колко лошо е това, как не приемат нито единия, нито другия модел, сподели здравният министър. По думите му подходът на депутатите от опозицията не е коректен.