Фондът за лечение на деца отказа да помага на сиамските близнаци от Сливен. Мотивът за отказа е, че операцията по разделянето е "анатомично невъзможна", съобщи bTV.

От семейството на децата ще съдят Фонда за лечение на деца и Министерството на здравеопазването.

Условна присъда за бащата на сиамските близнаци
Обновена

Условна присъда за бащата на сиамските близнаци

Радостин Радостинов се е признал за виновен

Припомняме, сиамските близнаци Богдан и Янко се родиха преди година в Сливен. Янко е в кома от самото раждане, но Богдан се развива добре и познава близките си. В момента децата се намират в "Пирогов", където се грижат за тях. Бащата на близнаците Радостин Р. е с условна присъда за това, че майката на децата е непълнолетна.

Мнението на медиците е, че децата са в тежко състояние, прогнозите за тях не са добри.

Становището на нашите специалисти е, че операцията по разделянето на близнаците е сложна и в България няма кой да я извърши. През август клиника в Ню Йорк изпрати отговор до Фонда за лечение на деца, че е готова да приеме и оперира сиамските близнаци.

Според близките им институциите са забавили лечението на децата, което може да има фатален изход за близнаците. Семейството твърди също, че изчакването на решение е осуетило шанса за дарителска кампания, чрез която да се съберат средства за операция в чужбина.