Твърдо сме решени да изправим целия ресурс на държавата, за да достигне ваксината до всеки български гражданин. Той трябва да бъде информиран за ползите и да вземе информирано решение. Ваксината ще стигне до всяка една точка в нашата страна.

Това увери в предаването "Панорама" по БНТ министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Припомняме, че по-рано на брифинг стана ясно, че Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 показва доставката на ваксините, а страната ще бъде разделена на шест региона на ваксиниране.

Район 1 включва областите: Видин, Монтана и Враца. Район 2 включва областите: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.

Район 3 включва: Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра

Район 4: София-град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Район 5 включва: Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Район 6 включва областите: Сливен, Ямбол и Бургас

За изработването на плана са разработени фазите за ваксиниране на хората по таргетни групи - всички медицински специалисти - 243 600 лица, персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки, в трета фаза попадат служителите на критичната инфраструктура, в четвърта фаза попадат възрастни хора на и над 65-годишна възраст, в пета фаза влизат уязвими групи на населението.

Ваксинират ни срещу COVID-19 в 6 региона
Обновена

Ваксинират ни срещу COVID-19 в 6 региона

В плана са разработени и фази за ваксиниране на хората по таргетни групи

Фазите и обхвата на лица, които попадат в тях са изготвени в тясна координация от експертите в здравното министерство. Всички български граждани, в която и таргетна група да попаднат, ваксинирането за тях ще бъде доброволно и след ясно подписано информирано съгласие за ваксината, подчерта здравният министър.

Всяка ваксина се поставя от лекар, защото такива са правилата. Всички лекари, всички фелдшери, които могат да бъдат ангажирани, ще го направят, ще създадем мобилни екипи, категоричен бе проф. Ангелов.

Здравето няма цена, всеки един български гражданин трябва да има същия достъп, какъвто има всеки един европейски гражданин във всяка една стран на ЕС, не можем да отнемем това право, допълни министърът.

Имаме договори за 4 ваксини от 4 фирми, те са представени на парламента. Няма нужда да запишем една обективна истина в закон, това е политика в целия ЕС. Няма нужда България да става прецедент, когато трябва да бъдем единни.

Проблемът с коронавируса може да бъде първата, може да бъде последната възможност, около която българските политици да се обединят и да не търсят дивиденти, смята проф. Ангелов.

Борисов иска план за ваксинацията срещу COVID-19
Обновена

Борисов иска план за ваксинацията срещу COVID-19

Премиерът се похвали, че се е разбрал с доц. Мангъров за носенето на маска

Нямаше подготвена здравна система в света, призна той след отправените към властта критики за хаос и липса на план.

Част от протестиращите в петък вечерта са причаквали Ангелов пред БНТ, докато е гостувал в предаването. Около 40 души са протестирали пред градата на телевизията, преди да отидат на Орлов мост.