Министърът на здравеопазването на Великобритания, Мат Ханкок съобщи резултатите от независим анализ на данни от реалната практика от цяла Англия, които предполагат, че ваксината срещу COVID19 на АстраЗенека е високо ефективна в редуцирането на COVID19 инфекции при лица на и над 70-годишна възраст.

Това става ясно от позиция на "Астра Зенека" за ефективността на препарата, изпратена до медиите.

Събрани и анализирани от Публично Здраве Англия (PHE) съобщените данни предстои да бъдат прегледани от двама независими рецензенти. 

Британия хвали AstraZeneca и Pfizer - намаляват с над 80% хоспитализации на възрастни хора

Британия хвали AstraZeneca и Pfizer - намаляват с над 80% хоспитализации на възрастни хора

Ханкок: Тези нови данни са сериозно обнадеждаващи и показват силата на науката

При лица над 80-годишна възраст данните предполагат, че единична доза, от която й да е ваксина (AZ/Oxford или Pfizer/Biontech) е над 80% ефективна в превантиране на хоспитализациите около 3-4 седмици след ваксинацията. Това са ранни данни и е необходимо допълнително време, за да се оцени напълно ефектът на ваксината срещу COVID19 на "Астра Зенека" и по конкретно върху смъртността.

Последните данни от реалната практика надграждат нарастващия брой доказателства, че ваксината на "Астра Зенека" е ефективна в редуцирането на инфекциите и в спасяването на животи. Данните ще продължат да се натрупват в предстоящите седмици и месеци, което ще разшири разбирането за ефективността. Тези данни ще включват информация за две дози от ваксината, което се очаква да осигури най-добра протекция.

Ваксината на Астра Зенека може да се прилага и на хора над 55 години

Ваксината на Астра Зенека може да се прилага и на хора над 55 години

Богдан Кирилов: 81000 дози се очакват до 20 февруари