Интелигентността на нацията зависи от тиреоидните хормони и здравето на щитовидната жлеза. Това каза пред БНР проф. Анна-Мария Борисова - председател на Българското дружество по ендокринология и бивш министър на здравеопазването. Повод за нейното включване е седмицата, посветена на здравето на щитовидната жлеза.

"Те са критични за плода, който се развива в утробата на майката. В първия и половината от втория триместър на бременността се развива мозъкът на плода. За да се развие мозъкът пълноценно, тези тиреоидни хормони са критично важни. По това време плодът няма собствена щитовидна жлеза и той чака само на майката", каза проф. Борисова.

Ако майката е с недиагностицирано тиреоидно заболяване, ако тя произвежда малко тиреоидни хормони, то има опасност нейният плод да не бъде достатъчно интелигентен. Това е световен проблем, обясни ендокринологът.

Проф. Борисова препоръча на бременните жени да си направят изследвания на щитовидната жлеза. Тя предупреди, че често при тези заболявания няма симптоми или ако има, те са леки или от общ характер, така човек не може да разбере за него.

Почти 400 000 български младежи са с намалена функция на щитовидната жлеза

Почти 400 000 български младежи са с намалена функция на щитовидната жлеза

Йодираната сол е важна за раждането на интелигентни деца

България е сред страните, които работят върху борбата с йодния дефицит, каза още проф. Борисова и добави, че сме водеща страна по йодиране на готварската сол. Според нея е груба грешка избягването на йодираната сол (и заместването й с хималайска, например), защото така хората рискуват да развият тиреоидно заболяване.

"Около 65% от болните с хипотиреоидизъм не са диагностицирани в България, както и около 70-75% с повишена функция. Едва когато има усложнения, тогава се поставя диагнозата", допълни проф. Анна-Мария Борисова.

Между 65-75% от случаите на болест на щитовидната жлеза не се диагностицират

Между 65-75% от случаите на болест на щитовидната жлеза не се диагностицират

Днес е Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза

Запитана има ли взаимовръзка между аварията в Чернобил, когато на 26 април 1987 г. избухна атомната електроцентрала в Чернобил, Украйна, проф. Борисова каза, че има увеличение броя на рака на щитовидната жлеза, но това може да се дължи и на по-добрата диагностика.

Над 50 % от хората с проблеми на щитовидната жлеза не знаят, че са болни

Над 50 % от хората с проблеми на щитовидната жлеза не знаят, че са болни

Провеждат се безплатни ехографски прегледи в редица градове