Фармацевтите в Благоевград се обявиха против нощните дежурства в аптеките. Подобни смени се предвиждат, съгласно промените в закона за лекарствата, съобщиха от БНТ.

Фармацевтите се притесняват, че допълнително ще бъде утежнено финансовото състояние на аптеките, които на много места в областта нямат необходимост да работят нощем

Недостигът на фармацевти е едната причина за малкото денонощни аптеки

Недостигът на фармацевти е едната причина за малкото денонощни аптеки

Другата причина е липсата на електронно здравеопазване

Според председателя на регионалната фармацевтична колегия Константин Качулев аптекарите са против регламентираното въвеждане в закона на нощни дежурства и предвиденото наказание при отказ.

"През февруари, когато искахме помощ от министър Ананиев, да подпомогне верификацията в аптеките, той каза, че държавата не може да подпомага частни обекти, защото ще нарушим договорите на ЕС", заяви Качулев.

Припомняме, от 9 февруари започна да работи системата за верификация на аптеките. Около 40% от аптеките са извън тази система.

Към момента под 1% са денонощните аптеки в България. Няма точен брой, защото не се води регистър.

Според председателя на Благоевградската фармацевтична колегия сега насилствено се вкарва през закона аптеките да направят разходи, които няма как да покрият. Едно нощно дежурство винаги работи на загуба, допълни Качулев. 

Под 1% са денонощните аптеки у нас

Под 1% са денонощните аптеки у нас

Точният им брой обаче не се знае, защото няма регистър

По думите му, ако аптеката може да си донесе плюс в приходите през дневната смяна, тя покрива нощното дежурство.

Един от собствениците на аптеки - Евгени Антов, каза, че е спрял нощна смяна, тъй като не е рентабилно. "Нощната (смяна в аптеките - б.р.) е за чест и слава, да отговорим на нуждите на населението, на правото на хората да имат достъп до здравеопазване.