От Българския лекарски съюз (БЛС) няма да предприемат лимити за PCR направления и коридори за пациентите при семейните лекари. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Марджов на пресконференция в БТА.

Очаква се днес да бъде подписан постигнатият с тежки преговори анекс на Националния рамков договор. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров беше категоричен, че няма да парафира текстове, в които се въвеждат лимити за направленията за PCR тестове. Според него това "означава да пренесем проблемите в кабинета на лекаря".

БЛС са предлагали още през лятото изграждането на COVID зони в поликлиниките, масовото тестване с антигенни тестове и улесняването на откриването на отделения за болни с коронавирус в лечебните заведения. От Лекарския съюз признаха за изключително трудната комуникация със Здравната каса.

Д-р Маджаров отбеляза, че "борбата с кризата се води с мерки и с решения, които се вземат бързо и се въвеждат в действие оперативно, смело и навреме", но в момента се оказва, че "не съществува" възможност българските граждани да бъдат диагностицирани бързо.

По думите му още в края на август е имало предложения за тестване с антигенен тест в кабинета на личния лекар, административно улесняване на работата на COVID структурите, по-малко бюрокрация при приема на пациенти и финансови стимули за дейност, а не по 1000 лв. "на калпак".

Доц. Любомир Киров посочи, че по данните, които БЛС събира от няколко дни, масово джипитата са преглеждали по около 50 болни с доказан коронавирус. "Много се говори, че общопракткуващите лекари и извънболничната помощ нямат протокол - как да има протокол, когато няма яснота какви са правилата и предложенията за подобряване на пътя на пациента все още се обсъждат?!", запита той.

Един от въпросите, които все още са с "висящ" статут, е какво да става с пациентите на личен лекар, който е болен или починал и чийто заместник също е извън строя. "Чудесно е да имаме нещо близко до локдаун, то има своето значение, но десетки пъти по-голям щеше да е ефектът, ако бяха вкарани антигенните тестове, които предлагахме, за да се съчетаят нещата", категоричен бе доц. Киров.

Д-р Стоян Борисов коментира, че "има едно високомерие" при преговорите и ще искат "оставки на някои хора от ръководството и специално на управителя на НЗОК".