С промените в правилата за работа на ТЕЛК комисиите, предложени от Министерството на здравеопазването, броят им ще бъде увеличен от 70, колкото е сега, на 100-110 в цялата държава. Това коментира на въпрос на News.bg д-р Цветелина Генкова, директор на дирекция "Защита на правата на пациентите" в здравното ведомство.

Във вторник Националния съвет за тристранно сътрудничество между държава, синдикати и бизнес, обсъди няколко предложения на Българската социалистическа партия - промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване. Разгледано бе и предложението на Министерството на здравеопазването в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Омбудсманът настоява за проверка на организацията на работа на комисиите за ТЕЛК

Омбудсманът настоява за проверка на организацията на работа на комисиите за ТЕЛК

Зачестяват сигналите за липса на елементарни условия като столове и скамейки в чакалните

В проектопромените влиза предложение за преизчисляване на пенсиите преди декември 2021 година, както и обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да бъде обвързано с размера на минималната работна заплата, която от догодина следва да е 50% от средната. Предложението на Министерството на здравеопазването пък предвижда удвояване на броя на медицинските комисии, издаващи ТЕЛК свидетелства, с цел забързване на тромавата иначе процедура.

"Преизчисляване не съм правила във връзка с идеята общинските болници да отпаднат от задължителното създаване на ТЕЛК, но при всички случаи от сегашния брой на комисиите от около 70 най-вероятно ще станат около 100-110 при оставане на задължението за университетските и бившите областни болници", каза д-р Генкова минути, след като тристранката не подкрепи идеята на Министерството на здравеопазването. От там се ангажират да преработят предложението си, като отпадне задължението всяка общинска болница да открие ТЕЛК комисия. Според синдикатите това би било непосилно за някои от по-бедните болници.

Новите промени в процедурите за ТЕЛК и НЕЛК

Новите промени в процедурите за ТЕЛК и НЕЛК

Предвижда се ограничаване на броя на възможните случаи, при които НЕЛК може да връща процедурата

Основната цел на промените - съкращаване на сроковете за изваждане на свидетелство за инвалидност и равномерно разпределение на комисиите на територията на цялата страна.

"Ще се съкратят сроковете за издаване на ТЕЛК, защото с това ново разпределение из цялата страна, ще се стремим да създадем равномерност и ритмичност в работата им и компенсиране на сегашното забавяне особено в някои ТЕЛК-ове в страната", посочи още представителят на МЗ.

Цялостна дигитализация на ТЕЛК до май

Цялостна дигитализация на ТЕЛК до май

Обещанието е на служебния министър на здравеопазването