Бум на грип у нас няма. В близко бъдеще не се очаква грипна епидемия. Това заяви пред БНТ главният здравен държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той успокои, че в момента сред населението се срещат леки респираторни заболявания. В повечето случаи за лечението им не се налагала лекарска намеса. Тези заболявания протичали бързо и леко, с болки в гърлото и кашлица.

По думите на експерта децата не бива да се задържат вкъщи от родителите си, нормалният начин на живот за тях не бива да е в стерилна среда. Според него едно дете, което е попаднало в колектив, ще се срещне с подобни вируси, ще преболедува, ще натрупа антитела и ще изгради имунната си система.

Друга тема, която Кунчев обсъди, беше свързана с зачестилите ухапвания от кърлежи. Той изтъкна, че в повечето случаи кърлежът може да се махне не от лекар, но трябва да се направи със защитена ръка. По думите му, колкото по-скоро се махне кърлежът, толкова по-добре. Това става с въртеливи движения, но кърлежът не бива да се мачка и деформира. Ако кърлежът е стоял впит дълго време, трябва да се обърнем към лекар.

Не всяко охапване е опасно. Въпреки това, хората, намерили кърлеж по себе си, трябва да се следят за повишаване на температурата и друга сипмптоматика, допълни докторът.

Започва обработката на зелените площи в София

Започва обработката на зелените площи в София

Срещу кърлежи, комари и гризачи