Увеличен брой на пациентите с урологични тумори (тумор на пикочния мехур, на простатата, на бъбрека) установиха медиците в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" през последния месец.

"Само за последните трийсетина дни повече от 60% от пациентите, преминали през нашата клиника, са онкоурологични случаи. Тук не включваме доброкачествените тумори, за какъвто се счита хиперплазията (уголемяването) на простатната жлеза, при които ръстът е обясним, тъй като при нас се намира единственият специализиран център за лечението им в България", заяви началникът на столичната клиника акад. проф. д-р Чавдар Славов.

Излекуваха 2-месечно момиченце с тумор в бъбрека

Излекуваха 2-месечно момиченце с тумор в бъбрека

Бебето се чувства добре и се възстановява след операция от уролози в Токуда

Туморът на пикочния мехур е причина за 42% от тези онкологични случаи. На второ място по честота са карциномите на простатната жлеза, а на трето (6%) - туморите на бъбрека.

Според известния уролог и андролог, това са косвените поражения от пандемията от коронавирус.

По време на пандемията от COVID-19 много от пациентите са се страхували да търсят лекарска помощ. За сравнение, преди началото на пандемията преди 2 години, броят на тежките урологични тумори е бил наполовина, каза акад. Славов.

Пациентите идват в много напреднала форма, с големи туморни образувания. Въпреки степента на злокачественост, която за карцинома на пикочния мехур е по-ниска, понякога се налага премахване на целия орган, без това да е нужно при други, по-малки формации. Горе-долу същото е положението и с рака на простатата и на бъбрека.

"Въпреки напредналите форми, които срещаме напоследък, политиката на нашата клиника е за максимално органно съхраняване, особено при туморите на пикочния мехур", изтъкна акад. Славов.

Той признава, че премахването на този тумор е доста травмираща операция и създава огромен дискомфорт в начина на живот на тези пациенти. В повечето случаи, в Клиниката по урологи я и андрология на ИСУЛ успяват, чрез възможностите на съвременната лазерна хирургия, да изчистят тумора, дори когато той е ангажирал наполовина и повече пикочния мехур и по този начин да спасят органа, една подобна операция е станала наскоро.

За да запазят органа, туморът не трябва да е по-голям от 2-3 сантиметра. Това става с използването на т.нар. 3-модална терапия: хирургия, химиотерапия и лъчелечение", пояснява урологът.

Зачестили са и случаите с едновременно ангажиране на пикочния мехур и ректума на дебелото черво. Досега в клиниката са оперирали по един такъв случай на година, а само за последния месец те са три, което изисква интрадисциплинарен екип за операцията.

Сред основните симптоми, които подсказват за туморно образование в пикочната система, са наличието на кръв в урината, парене при уриниране, често уриниране. Понякога обаче кръвта в урината може да остане незабелязана. Това е причина лекарите да п призовават пациентите да си правят редовно профилактични изследвания. Наличието на повече от 8-10 еритроцита в урината е сигнална лампа, че нещо се случва в пикочните пътища.