Безотговорното поведение в условията на коронавирусната пандемия е самоубийствено, не само заради преките последици, но и заради умората сред медиците, предупреди д-р Аспарух Илиев, който завежда лаборатория в университета в Берн.

"Според информацията ми ситуацията в големите болници в София по отношение на броя пациенти с COVID-19, починалите и натоварването на екипите е ужасяваща (не преувеличавам, думите на медиците са "Ужасно е!"), меко казано, из цяла България ситуацията не е по-добра. Тук не говорим за изчерпване на резервите на болниците и колегите, системата е отдавна отвъд всеки разумен лимит. В такава система няма шанс за адекватно лечение на каквото и да е, въпреки (меко казано) героичните усилия на медиците. Всеки извън системата трябва да е наясно как безотговорното поведение на обществото е самоубийствено, не само заради непосредствените последици, а заради непрекъснато изтъняващите сили на медиците." - коментира д-р Илиев в профила си във Фейсбук.

В „Пирогов“ вече няма свободни легла за пациенти с COVID-19

В „Пирогов“ вече няма свободни легла за пациенти с COVID-19

В столичните болници COVID-отделенията са пълни...

Във връзка със случая на пациентката с тежка форма на COVID-19, която няколко столични болници отказаха да приемат, ако 6 болници са я върнали, това "означава, че 6 болници са препълнени и нямат свободно легло".

"Тук говорим за особено претоварване най-вече интензивните легла, които са  високо специализирани, болните са мониторирани денонощно, често интубирани и обдишвани. Именно тези легла са важни и нужни не само за COVID-пациенти, но за такива с инфаркти, инсулти, с тежки заболявания. Много болници (като Инфекциозна болница в София, където работи Атанас Мангъров) нямат подобни легла и изпращат тежките си пациенти при влошаване по околните болници." - допълва българският учен.

COVID натиск над болниците

COVID натиск над болниците

Призивът на лекаря е да се ваксинираме

Според него, леглата за интензивни пациенти в София не са малко, но в момента броят на пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение е несъразмерно голям.

"София има около 150 интензивни легла. В западноевропейските държави броят на интензивните легла е между 50 и 330 на милион. Не сме на първо място, но имаме достатъчно за нуждите на столицата, проблем са болните." - отбелязва д.-р Илиев.

Припомняме, по-рано той коментира, че дори да се разкрият нови легла за интензивно лечение, това няма да реши проблема, защото без необходимия брой медици тези легла няма да са истински интензивни легла, а просто "хотел с кислород".

Д-р Аспарух Илиев: Всички неваксинирани срещу COVID-19 ще се заразят до месеци

Д-р Аспарух Илиев: Всички неваксинирани срещу COVID-19 ще се заразят до месеци

Без медици интензивното легло е просто хотел с кислород…