Два са проблемите с клиничните пътеки призна пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров

Клиничните пътеки не отчитат по-сложните случаи, те разглеждат от всички преминали (пациенти) колко ни струва (лечението им - б.р.).

Другият недостатък е, че те бяха оценени по специалности. Въведохме изкривяване в системата - някои се оказаха по-добре платени в сравнение с другите специалности, обясни д-р Маджаров. Според него целта на промените е да няма лимити, да няма диспропорции.

Служебният кабинет разбутал комфорта в здравеопазването

Служебният кабинет разбутал комфорта в здравеопазването

Болниците негодуват, че са равни в задълженията, но не и в правата си

Повод за този коментар е решението да бъдат премахнати лимитите в болниците и да бъдат променени клиничните пътеки от 2022 г.

По думите му здравната каса няма възможност да контролира нещо в реално време или да контролира качеството на здравните услуги, които са извършени в болницата. Месеци след това отиват контрольори на проверка и проверяват документацията, даде пример той.

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Здравният министър Стойчо Кацаров сменя ръководството

С уговорката че често при един хронично болен човек не може да бъде излекуван отведнъж и да се налага да влиза в болница, сегашната система не предлага тези възможности. Следващата е на програмата да светва дали някой е бил излекуван наскоро - да отчитаме ситуации когато един човек е хоспитализиран на няколко места, дали е бил болен. Тази дигитализация - когато плащаш за свършена работа трябва да имаш инструмент, с който да контролираш.

Председателят на БЛС обясни, че подкрепят дигитализацията, но иска това по-лесно идентификацията на всеки потребител да е по-лесна.

От БЛС предлагат на Касата стъпките за електронно здравеопазване

От БЛС предлагат на Касата стъпките за електронно здравеопазване

Ако приемат предложението им, началото може да е от 1 септември

Относно надлимитната дейност д-р Маджаров обясни, че това е лесен, но груб начин да се контролира макрорамката. Това спира усилията на Касата и на държавата за въвеждане по-силни мерки за контрол. Ако имам 10 души и 1000 лв. ги разпределям по 100 лв. и знам, че тези 1000 лв. няма да ми стигнат. Това са лимитите, те се представят като панацея, едва ли не, каза той.

Има начини да се контролират цели големи корпорации и то не съвсем директно на всяко бюро, обясни д-р Маджаров идеята за премахване на лимитите в здравната система.

Запитан как ще се контролират разходите, той обясни че е различно Касата да има дългове от това болницата да има дългове. Ако Касата има дългове, значи е свършил бюджета. Тази година 94 млн. недостиг от болнична помощ са прехвърлени. Болниците трупаха дългове, защото има противоречие - Законът казва, че нямат право да връщат спешен пациент, а им е свършил лимита. За тези 5 дни, в които е изчерпан лимита за месеца една болница може да трупа огромно количество разходи, даде пример д-р Маджаров.

"Като цяло пари в системата няма толкова, колкото трябва да се отделя от БВП, но няма заплаха за бюджета на Касата. Няма разкрити нови лечебни заведения. Актуализация със сигурност е нужна, но това го знаят тези, които правят бюджета", обясни шефът на Българския лекарски съюз.

Разходите на Касата са по-малки от очакваното, каза д-р Маджаров.

Преди 20 г. бе заложен здравноосигурителен модел, който закупува услуги и определя цени. В повечето случаи цените бяха потискани. Стигна се до там, че няма как да купуваме лекарства и консумативи, можехме само да плащаме заплатите. Ако цените на нашите услуги не бяха задържани ниски, нямаше да стигнем до тези нива на заплати, заяви д-р Иван Маджаров.

Според него при такова ниво на ваксинация есенната вълна е неизбежна. Това, което ни се случи, ще се случи и есента. Наблюдаваме какво се случи в другите държави, допълни шефът на БЛС.