"Когато се правят компромиси, за да се спаси икономиката, е добре те да се приоритизират". Това заяви пред БНР д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса на здравното министерство на САЩ.

Той смята, че налагането отново в България на ограничителни мерки би дало резултати срещу разпространението на вируса.

Според него в България е допусната грешка, като е даден превес на сектори, където рискът е по-голям, а ползите за икономиката не са чак толкова големи, за да оправдаят този компромис.

"Не бих повярвал, че нощните барове, дискотеките и футболните мачове са гръбнакът на българската икономика", каза д-р Хичев в коментар на разхлабените мерки през последните седмици.

Той препоръча да се наблегне на стратегическите сектори в икономиката - комуникации, транспорт, инфраструктура, а не да се слага всичко под общ знаменател, тъй като "всеки компромис има цена и трябва да се прецени дали си струва - от гледна точка на човешкото здраве".

Относно нагласите на българите, според които 60% от запитаните смятат, че заплахата от коронавируса е преувеличена, медикът заяви, че ако се направи проучване ползата от предпазните колани в автомобилите, резултатите биха били подобни.

Не бива да се допуска броят на болните, които се нуждаят от интензивно лечение, да надхвърли капацитета на лечебните заведения и капацитета на медицинските екипи.

Затварят дискотеки и забраняват сватби и балове с над 30 души

Затварят дискотеки и забраняват сватби и балове с над 30 души

Спортът ще е без публика

Носенето на маски трябва да е от всички, за да има ефект, категоричен е д-р Румен Хичев.