От 85 до 90% от заразяването с коронавирус се дължи на замърсени ръце. Това е главният виновник и затова от голямо значение е ползването на лични предпазни средства - маски и предпазни очила и шлемове.

Това заяви ръководителят на Катедра "Хигиена" в Медицинския университет проф. Емил Воденичаров пред БНТ.

Според него най-рационалният метод за борба с COVID-19 е социалната изолация и е много правилно, че правителството поиска да бъде удължено извънредното положение. Вторият ключов момент е повишаване на хигиенните изисквания.

Според проф. Воденичарски домашният сапун има един недостатък, че е зависим от PH, т.е, когато е твърда водата, дезинфекционните свойства се редуцират.

Той обясни, че най-малко 20-30 секунди трябва да си мием ръцете и задължително със сапун. На работата - подът два пъти най-малко трябва да се дезинфекцира - в началото на работния ден и през обедната почивка. Дръжките на вратите, копчетата на тоалетните чинии, кранчетата на мивките трябва ежечасно да се дезинфекцират.

Той припомни за едно старо и почти забравенао средство за дезинфекция - хлорната вар.

"Един кг се разтваря в 10 литра вода и се поставя на тъмно за 24 часа да стои. Разбърква се, 3 литра от този концентрат се смесват с 3 литра и половина вода и се получава дезинфекционнен разтвор", обясни той.