"Бройките, които са договорени за България, отговарят на обществените нагласи и очакванията на българските граждани. Може би през април-май ще бъдем защитени до голяма степен".

Това заяви пред Bulgaria ON AIR проф. Илко Гетов, който е член на Европейската агенция за лекарствата.

Според него тези, които са преболедували инфекцията, би трябвало да останат на следваща стъпка от ваксинирането, когато е ясно, че вече са изгубили имунитета си.

"Между двете ваксини няма разлика като механизъм. Разликата е в обема на самата доза, която се поставя, също и дозата", обясни проф. Гетов.

Той уточни, че и двете ваксини предизвикват типични нежелани постваксинални реакции. Проф. Гетов даде и две важни уточнения за дамите, които искат да си поставят ваксина.

"От научна гледна точка няма от какво да се притесняват, но ваксините не са тествани върху бременни жени. Това продължаваме да наблюдаваме. Изследванията върху опитни животни не показват никакви данни за проблеми с плода", посочи експертът.

Той обясни още, че в продуктовата информация е записано, че хора, които са имали или имат разкрасителни манипулации с инжектиране на филъри в лицето, би трябвало да се въздържат от поставянето на ваксината на Moderna.

Ваксината на Moderna остава само за София

Ваксината на Moderna остава само за София

Европейската комисия е сключила договор за допълнителни количества ваксини на "Пфайзер

Проф. Гетов отбеляза, че има разрешение за изтегляне на 6 дози на ваксината от един флакон, така че той да стига за повече хора.

"Това трябва да се прави или с т.нар. спринцовка с мъртъв обем, или по специална техника. Колегите, които поставят ваксината, са добре информирани. Няма да се отрази на реакцията на организма. Това е въпрос на организация", увери той.

Старша акушерка от "Майчин дом" - първият ваксиниран у нас с Moderna

Старша акушерка от "Майчин дом" - първият ваксиниран у нас с Moderna

400 са желаещите медици от болницата да се имунизират срещу COVID-19