Държавна парична награда ще получи медицинският екип, извършил уникална за страната ни вътреутробна операция. Това става с одобрение на правителството, след като на заседанието на кабинета миналата седмица премиерът Бойко Борисов упълномощи здравния министър да задейства процедурата.

Припомняме, че екипът от медицински специалисти от МБАЛ за женско здраве „Надежда” извърши сложна операция на бебе в утробата на майката. Те са използвали високотехнологични методи, изискващи изключителен професионализъм.

Държавната парична награда се дава на екипа за особени заслуги и за проявена лична доблест при изпълнение на обществения си и граждански дълг, съобщават от Министерския съвет.

Награда от по 2000 лв. ще получат д-р Кристина Чачева, д-р Марина Михова, д-р Детелина Стоичкова-Петрова и д-р Камелия Василева. Награда в размер на по 1000 лв. е определена за акушерките Илияна Тюлтинова и Радослава Димитрова, както и за медицинската сестра Леонсия Докузова.

Правителството отчита, че извършването на такава интервенция е сериозно достижение на българската медицина. Отбелязва се още, че е акт на лична доблест, отговорност и висок професионализъм на младите лекари.