Предстои създаване на Национална аптечна карта, която да регулира недостига на аптеки в страната. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на днешния парламентарен контрол, съобщава БНР.

Предвижда се и разкриването на аптеки на втори или следващ адрес да бъде по улеснена процедура и с минимални такси.

Ананиев обясни, че няма да се изисква на следващия адрес да работят магистър-фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде поне два дни седмично по четири часа.

Пациентски организации са против Национална аптечна карта и такса рецепта

Пациентски организации са против Национална аптечна карта и такса рецепта

От МЗ уверяват, че промените били в полза на пациентите

Депутатът от БСП Дора Янкова обърна внимание, че в отдалечени райони без аптека снабдяването с лекарства е все по-непосилно за хората. Тя даде пример със Смолянска област, където 15 населени места нямат аптека и там публичните услуги в здравеопазването поскъпват от 4 до 16 лева месечно.

Същевременно се оказвало, че страната ни е сред водещите по брой аптеки на глава от населението в Европа, но на едно от последните места по достъп до фармацевтични услуги заради силна концентрация на аптеки в големите градове.

По този повод здравният министър обяви, че в Народното събрание вече са внесени законодателни промени, които предвиждат създаване на Национална аптечна карта, с която ще се планират потребностите на населението от достъп до лекарства и осигуряване на аптеки на места, в които липсват.

По думи на Ананиев във всеки областен град трябва да има поне една денонощна аптека.

Предвижданата аптечна карта е абсурд, категорични фармацевти

Предвижданата аптечна карта е абсурд, категорични фармацевти

Нямало смисъл от пръстовите отпечатъци в аптеките