До 2025 година болните от диабет в световен мащаб ще надхвърлят 300 милиона души. През 2000 година те са били приблизително 160 милиона. Смята се, че над 400 000 души страдат от диабет в страната, а диабет тип 2 представлява 90% от всички диабетни заболявания в световен мащаб. Тези тревожни данни представи кардиологът от УМБАЛ "Св. Екатерина" доктор Спас Бегов в интервю за News.bg.

"Захарният диабет сам по себе си е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания и е свързан с по-висока честота на останалите сърдечносъдови рискови фактори", посочи той. Около 70 000 души годишно в България губят живота си в следствие на сърдечносъдови заболявания, по думите му. "С диабетна макроангиопатия като едно от усложненията се сблъскват на практика около 50% от хората. При този патологичен процес се повишава вероятността от развитие на исхемична болест на сърцето с приблизително 3 пъти, а гангрена на крайниците с 20 пъти", подчерта специалистът.

"Важен фактор в развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания е фамилната анамнеза. В случай, че един или повече членове на вашето семейство например са имали инфаркт в по-млада възраст, това увеличава вашият риск за сърдечносъдово заболяване", предупреди доктор Бегов. "Захарният диабет се съпровожда с образуване в средните и големите съдове на атеросклеротични плаки. Базалната мембрана на съдовете се удебелява и некротизира. Допълнително се наблюдава активно образуване в лумена на съдовете на тромботични маси, способстващи за още по-голямо запушване на техния лумен", разкри още кардиологът. В резултат на протичащите изменения областта, която се кръвоснабдява от засегната артерия започва да получава недостатъчно количество кислород и се подлага на исхемични нарушения.

Затлъстяването е важен рисков фактор. Натрупването на мастна тъкан в областта на корема е тясно свързано с развитието на сърдечносъдови заболявания. "Наднорменото тегло е фактор за развитие на диабет тип 2. Съвременният начин на живот е свързан с намалена двигателна активност, поради което броят на изгорените калории е далеч по-малък, отколкото на приетите с храната, което води до затлъстяване. Заседналият начин на живот също така ускорява процесите на атеросклероза", каза доктор Бегов.

Тютюнопушенето също така като рисков фактор удвоява риска от настъпване на сърдечносъдови заболявания, по думите му.

"Комбинацията от наличие на захарен диабет и тютюнопушене може да доведе до прогресивно стесняване на кръвоносните съдове с течение на времето и поради това премахването на тютюнопушенето като рисков фактор е много важно. Тютюнопушенето може да засегне очите и също така може да увреди кръвоносните съдове на краката, което допълнително увеличава риска от ампутация при хората със захарен диабет", изтъкна кардиологът.

Високите нива на LDL холестерола могат да доведат до образуване на плаки и стесняване и втвърдяване на стените на артериите, което затруднява притока на кръв от сърцето към всички останали части на тялото. Триглицеридите са друг вид мазнини в кръвта, които също могат да повишат риска от сърдечносъдови заболявания, когато нивата им са твърде високи. Ниските нива на HDL холестерола, наричан добър холестерол, също могат да увеличат риска от сърдечносъдови заболявания, тъй като основната функция на HDL холестерола е да премахва отлаганията натрупани по вътрешността на кръвоносните ви съдове, като по този начин подобрява движението на кръвта.