От Изпълнителна агенция "Медицински надзор" ще предложат как да не се позволяват промени в листата на чакащите за трансплантация, съобщиха от Здравното министерство.

Поводът са разкритията на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб през месец април.

Това е обсъдено между министър Кацаров и директора на Изпълнителна агенция Медицински надзор д-р Георги Христов. Министърът на здравеопазването настоя за незабавни мерки, които да направят в бъдеще невъзможна злоупотребата с права и гаранции, така че подреждането на чакащите ще става само на основата само и единствено на оценка по обективни, международно приети критерии.

Бивш мениджър в болница "Лозенец" знае за 5 трансплантации без роднинска връзка

Бивш мениджър в болница "Лозенец" знае за 5 трансплантации без роднинска връзка

Агенцията по трансплантации е уведомявана в последния момент

От "Медицински надзор" ще обмислят въвеждането на процедури, които да гарантират, че не може да се правят промени в обективната оценка и подредбата на листата.

Д-р Христов предложи да се направят и промени в нормативната уредба, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани. Подобно предложение имало още миналата година, но са били оставени без движение от предишното ръководство на МЗ.

В 5-дневен срок от "Медицински надзор" трябва да внесат в Здравното министерство предложения за промени в нормативната уредба, които да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Фондация "Бъдеще за всички": Трансплантациите замръзнаха не заради пандемията

Фондация "Бъдеще за всички": Трансплантациите замръзнаха не заради пандемията

Имаше много сигнали за "Лозенец" и от пациенти, и от лекари, здравните министри са знаели