Само шестима са специализантите от Шумен в областта на здравеопазването, съобщи председателят на Шуменската районна лекарска колегия д-р Валентина Манолова пред БНР в Деня на българския лекар.

Шуменска област е сред най-засегнатите от недостига на кадри в здравеопазването. Средната възраст на лекарите е над 55 години.

Най-дефицитни са физиотерапевтите, кардиолозите, съдебните медици, еднокринолозите, инфекционистите, хематолозите. Криза в близките години ще има и в други специалности, където предстои пенсиониране на значителен брой лекари.

Д-р Манолова се пита докога специализантите ще останат в шуменска област. "Почват година-две, виждат, че нещата са трудни и заминават по-големите градове или директно за чужбина", каза шефът на местната лекарска колегия.

Причините за изтичането на кадри към големите градове в страната, където има университетски клиники, и към чужбина са комплексни. Те не са свързани само със заплащането, каза доктор Манолова.

По думите ѝ, изключително важни са възможностите за кариерно развитие и качеството на живот. Необходимо е и усъвършенстване на наредбата за специализантите.