Режим с определени часове без прием на храна е новата мода сред диетите. В случая говорим не за ограничаване на количеството храна, а на времето за нейния прием. Терминът "fasting" идва от английската дума за "постене".

Най-разпространеното правило е да се храним в рамките на осем часа на денонощие, а останалите 16 да дадем почивка на организма си, т.е. да постим. Така организъм има достатъчно време да преработи храната и да изгори излишните мазнини.

Освен отслабване, фастингът все по-често се свързва и с много други ползи за организма. Все по-налагащата се тенденция е обект на все повече научни изследвания. Едно от последните - това на британските учени от Националния институт по стареенето, се основава на опити върху 40 мишки.

Снимка 329575

Източник: iStock

Те са поставено именно на този фастинг режим на хранене. А като резултат от експеримента става ясно, че редовното хранене е свързано с подобряване на функциите на мозъка.

Как точно действа

В сравнение с мишките, които са подложени на глад, тези, които ядат в рамките на осем часа, произвеждат по-големи количества от химикала в мозъка BDNF. Той е отговорен за произвеждането на нервни клетки и подобряването на когнитивните функции.

В часовете, в които не приемаме храна, тялото ни превключва и започва да черпи енергия не от глюкозата, която се произвежда от черния дроб, а от мастните клетки. Именно захарите се превръщат в основно енергийно гориво, когато сме свикнали да се храним нередовно.

А горенето на мазнини не само води до по-бързо отслабване, но и е свързано със стимулиране на активността на мозъка. Когато се извърши тази смяна на енергийния източник, в кръвта започват да се образуват кетони, пише independent.co.uk.

Снимка 329572

Източник: iStock

Друг вариант за фастинг диета е станалата популярна като 5:2. Точно както работната седмица, така и при този хранителен режим, даваме на организма си два дни за разтоварване. Петте дни е добре да приемаме до 2000 калории дневно, а в останалите два - не повече от 500-600.