Според ново проучване на изследователи от Университета на Осло и Университета Монаш в Австралия, виновникът за симптомите, които често се приписват на глутенова непоносимост, може би изобщо не е глутенът.

Само 1% от всички хора, които смятат, че имат глутенова непоносимост, наистина са диагностицирани с целиакия. Един от симптомите, които изпитват тези хора, е чувството за подуване след консумация на тестени изделия.

Новото проучване посочва друго вещество, което изглежда е отговорно за неприятните усещания. То е в съответствие и с предишни изследвания, според които причината за тези симптоми са фруктаните, които се откриват редом с глутена в пшеницата, ръжта, ечемика.

Проучването

В изследването са взели участие 59 души, които не страдат от целиакия, но се придържат към безглутенова диета. Те били помолени да ядат три вида специални зърнени блокчета. Единият вид съдържал глутен, другият фруктани, а в третия не присъствало нито едно от тези вещества.

Участниците били разделени на три групи, като всеки участник трябвало да изяжда по едно блокче дневно в продължение на седмица, след това една седмица не ядял блокчета, а след тази почивка идвал ред на следващия вид блокче. Участниците не знаели кой вид какво съдържа.

Снимка 323585

Източник: iStock

Изводите

Блокчетата, съдържащи фруктани, предизвиквали подуване с 15% и стомашно-чревни проблеми с 13% повече, отколкото контролните блокчета, в които нямало нищо. Блокчетата, които съдържали глутен, не предизвиквали по-различен ефект от контролните блокчета.

Тези резултати подсказват, че може би глутенът е погрешно набеден и неразположението се дължи на фруктаните. Ако това е така, ще можем отново да преосмислим начина си на хранене.