Ако се прекрати договорът за реконструкция за строеж на Националната детска болница между Министерство на здравеопазването и избрания консорциум, се отдалечаваме с 10 години от реализацията на този проект. Това заяви пред БНР инж. Иван Алексиев, изпълнителен директор на "Здравна инвестиционна компания" EАД.

Припомняме, на 10 юни започна петиция с искане за спиране на договора за строеж на Национална детска болница в скелето на Александровска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов. Представители на кауза "За Доброто", майки, архитекти и инженери искат започване на процедурата отначало. В петицията са се подписали близо 60 000 души само за няколко дни. В една от точките й се настоява да се прекрати незабавно сключения с консорциума договор за реконструкция.

Дружеството е с предмет на дейност за извършване на всички разрешени законови дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на обект с национално значение "Изграждане на Национална многопрофилна детска болница".

Да помогнем на детската болница в София преди Деня на детето

Да помогнем на детската болница в София преди Деня на детето

В най-голямата детска болница у нас през 2020г. от COVID-19 са излекувани 365 деца

"В момента (строежът - б.р.) е обезопасен и подготвен за подновяване на строителни дейности. На финална права сме да получим след 8-месечно забавяне от страна на институциите заповед за мотивирано допускане за изработка на подробен усторойствен план. Обследванията на строежа са две и показват необходимост от премахване на основната част от конструктивните елементи или на разбираем език - ще се изгради нова конструкция на мястото на старата в обема и височината на старата", каза Алексиев.

Предстои да се създаде изцяло ново проектно решение, да бъдат направени цялостни изследвания, така че конструкцията на бъдещата сграда ще отговаря напълно на действащите в настоящия момент Национални приложения към сеизмичния правилник и ЕВРОКОД за сеизмична устойчивост и дълготрайност, посочи в допълнение инж. Алексиев.

50 млн. лв. и нова поръчка са нужни за събаряне на детската болница

50 млн. лв. и нова поръчка са нужни за събаряне на детската болница

Изпълнителят нямало да разрушава до основи сегашната конструкция

"Запознали сме настоящото ръководство на Министерство на здравеопазването с всички фази и имаме съдействието на ресорния заместник - министър Димитър Петров", посочи още изпълнителният директор на "Здравна инвестиционна компания" EАД.

Инж. Алексиев призна, че в строителството, когато има опит за спиране на строителния процес, се създава напрежение. Строежът на "Национална педиатрична болница" е спиран по политически причини с не много ясни мотиви. Последния път през 2004 г. проектът е спрян още в зародиш в Народното събрание", каза Алексиев.

Сега има осигурено финансиране от държавата и законно избран изпълнител на Инженеринга, включващ "Проектиране и Строителство". Преди дни приключи и процедурата по избор на Строителен надзор и избор на Инвеститорски контрол за обекта.

Окончателно: Събарят старата сграда и градят нова за детската болница

Окончателно: Събарят старата сграда и градят нова за детската болница

Костадин Ангелов не смята че има време за губене

Предоставени са правомощия от държавата към "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да ръководи процеса по изграждането на болницата, като проведе всички необходими процедури и да въведе в експлоатация сградата, изтъкна шефът на консорциума.

Неговите надежди са болницата да бъде реализирана по този проект и да отговаря на всички съвременни изисквания.

Камерата на архитектите: Строежът на детската болница е непригоден

Камерата на архитектите: Строежът на детската болница е непригоден

Сградата противоречи и на Общия устройствен план на Столична община

Ще имаме модерна болница, като за целта ще се реконструира настоящият строеж в карето на "Александровска болница". Мястото е отлично от гледна точка на комуникации, близост до няколко болнични комплекса, най-модерната микробиология на "Александровска болница", хеликоптерната площадка на "Света Екатерина" и неонатологията на "Майчин дом", в близост и е спешната болница "Пирогов", както и ВМА и днешната педиатрия", обясни експертът.

Детската болница щяла да включва всички медицински направления в детското здравеопазване, като преди това се направи обществено обсъждане за клиниките и тяхното разположение, каза Алексиев.

Той смята, че внесената петиция за спиране на строежа на нова детска болница в скелето на сегашната, което стои десетилетия под дъжда и снега ще донесе неустойки по сключените договори и търсене на ново финансиране, което щяло да забави процеса поне още 10 години, тъй като е предявено искане за направа на нова анализ от чуждестранна консултантска фирма за определяне на нуждите на детското здраве в България и провеждане на Международен архитектурен конкурс.

Според него конкурсът бил международен и участвали международни компании, класирани от възложителя.

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Камарата на архитектите иска обществената поръчка да бъде спряна

При новия конкурс не било ясно времево и по каква процедура ще възложи на чуждестранна консултантска фирма без обществена поръчка. Провеждането на международен конкурс с идеята, че нашите архитекти, инженери и водещи медици нямат опит, е най-малко обидно към българските специалисти, не е ясно кой ще оцени анализа и кой ще журира конкурса и при какви условия ще се проведе, смята експертът.

Сегашната процедура е допусната като законосъобразна от Агенцията по обществени поръчки. Техническата спецификация покрива всички нормативни изисквания и стандарти за проектиране и строителство в България, които са синхронизирани с европейските до голяма степен, уверява Алексиев.

До момента има договор за инженеринг с ДДЗД "Детско здраве", като договорът е сключен след проведена Открита тръжна процедура, в която са участвали и чужди фирми, тъй като обявлението на поръчката е през електронен Европейски вестник.

Представляващата протеста от името на Камара на архитектите е обжалвала процедурата пред съда. Съдът е отхвърлил жалбата и процедурата е завършила с избора на споменатия изпълнител", изтъкна инж. Иван Алексиев.

Въпреки това той изтъкна, че обследването от здравното министерство било доказало достатъчна здравина на сградата в цялост.

Строежът на детската болница стана с национално значение

Строежът на детската болница стана с национално значение

Така съкращават сроковете на процедурите, цената е 77 млн. лв. без ДДС

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. След това строежът на детска болница получи статут с национално значение.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

След това лекари, родители, архитекти излязоха на протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

След това по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС.

На 27 май 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.