Недопустимо е медиците да стават заложници на собственото си призвание. Това заявиха от Българския лекарски съюз по повод поредните случаи на агресия към лекари.

От организацията изразяват своята подкрепа към д-р Сибила Маринова и всички медици от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, както и към Наталия Армянова - фелдшер в Спешна помощ - Горна Оряховица.

От БЛС осъждат всяка форма на физическа и вербална агресия над медицински лица. Според тях случилото се с фелдшер Армянова и с д-р Маринова и нейния екип е поредната проява на неприемливо отношение към представители на лекарското съсловие.

От съсловната организация заявиха, че не е редно докато се борят да спасят поредния човешки живот, самите лекари да бъдат принуждавани да защитават своя собствен.

Кирил Ананиев сезира главния прокурор за нападенията над лекари

Кирил Ананиев сезира главния прокурор за нападенията над лекари

Той поиска да се осигури приоритетно разследване по тях

По тази причина те настояват да се създаде работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си.

Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения, защото там не е мястото за саморазправа и насилие, категорични са от БЛС и посочват, че са готови да предприемат всички възможни действия в тази посока.

Всеки от нас трябва да осъзнае жертвогoтовността на представителите на медицинското съсловие и да уважава ежедневните грижи, които те полагат за пациентите, трудейки се неуморно и изпълнявайки задълженията си професионално, дори и в трудните условия на работа, в които са поставени, посочват в своята позиция те.

Лекари от Спешна помощ плашат с колективна оставка след агресия

Лекари от Спешна помощ плашат с колективна оставка след агресия

Заради поредния случай на агресия срещу медик в Горна Оряховица

Припомняме, на 21 януари 35-годишна жена нападна медицинската сестра от Горна Оряховица. По тази причина ден по-късно медиците от Спешната помощ в града заплашиха с колективна оставка.

На 22 януари пък двама мъже и една жена нападнаха медицински екип в Отделението по хемодиализа на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Заради поредните случаи на проявена агресия спрямо медицински служители днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев сезира главния прокурор и настоя разследванията да бъдат проведени по реда на бързото производство.