Новият вариант от Южна Африка - Омикрон, е доста по-заразен, но протича по-леко. Ще дойде момент, в който човечеството ще живее с новите варианти като с лека хрема. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров пред БНТ.

По отношение на въвеждането на задължителното ваксиниране, Маджаров уточни, че този въпрос не стои на дневен ред в България. Добре е хората да бъдат ваксинирани против грип, така и за нещо, което не е задължително. Най-лесно е да се приложи задължителното, но това е най-краткият път към нещо, което не е в областта на здравната тема, подчерта Маджаров. 

Българка в ЮАР: В Европа има повече случаи на Омикрон, отколкото тук

Българка в ЮАР: В Европа има повече случаи на Омикрон, отколкото тук

Там около 70% от възрастните хора са ваксинирани, по-младите - не

Той добави, че практически определянето на ковид болници няма как да стане. "Ако имаме една болница за коронавирус, това означава ли, че ще приема болни от цялата страна? Това няма как да се случи", посочи Маджаров.

По думите му спешната помощ, която всеки един от нас посещава, е лицето на всяка една държава. Не е тайна, че в България спешната помощ е доста изостанала. Дано прогнозите за икономическото развитие на страната да обезпечат спешните сектори в страната, настоя Маджаров. 

Ива Христова: Ваксините ще действат срещу "Омикрон"

Ива Христова: Ваксините ще действат срещу "Омикрон"

Още е рано да се говори за пета вълна на коронавируса

Той отбеляза, че развитите държави са изготвили друг механизъм за развитие на спешната помощ. Производството на лекари е бавен процес, но с добре подготвени парамедици всичко се случва доста по-бързо, каза д-р Маджаров.

Той смята, че през тази година могат да се направят първите стъпки към изместването на тежестта на финансирането на доболничната помощ, повишаването на цените на амбулаторните процедури и повишаване на цените на интензивните грижи

Кацаров иска да знае защо не са изплатени парите за първа линия в спешна помощ във Видин

Кацаров иска да знае защо не са изплатени парите за първа линия в спешна помощ във Видин

Няма основание да не бъдат изплатени възнагражденията